Helikopterkatasztrófa Romániában

MTI   ·   2012.04.26. 18:41

Lezuhant csütörtökön egy utasokat szállító helikopter Romániában, a Tulcea megyei Ostrov közelében, a balesetben többen meghaltak – közölték román hírforrások. Az első jelentések szerint a Moldovai Köztársaságból érkező, szovjet gyártmányú két helikopter ukrán személyzettel repült Törökország felé a Duna romániai térségében, amikor az egyik gép lezuhant. A fedélzeten öt személy tartózkodott, senki sem élte túl a balesetet.

A balesetet szenvedett gép pontos típusáról ellentmondásosak a hírek. Először Kamov Ka-26-os gépről szóltak a beszámolók, a két koaxális, egymás felett ellenirányban forgó rotorral repülőő helikoptert 1969 és 1980 között gyártották a Szovjetunióban. Később változott a típus: Kamov Ka-27-esről illetve 32-esről lehetett hallani, ez a gép a 26-osnál jóval nagyobb, többek közt repülő daruként is használatos, de elterjedt tengerészeti felderítő szerepkörben is. A fedélzeten lévő öt személy inkább ezt a jóval nagyobb, nem dugattyús motorral, hanem gázturbinákkal repülő típust valószínűsíti.

A helikopterek a román légtérhasználatra engedélyt kaptak, és a constantai Kogalniceanu repülőtéren készültek üzemanyagot tankolni. A romániai légügyi hatóság vezetője a szerencsétlenség okairól sem tudott pontos adatokat: „vagy technikai probléma, vagy pilótahiba” miatt következett be szerinte a szerencsétlenség.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.