Helyén a 2400. örökifjú Hercules

iho/repülés   ·   2012.02.04. 13:30
nyito

A Lockheed Martin mariettai gyárüzemében egy MC–130J Combat Shadow II változatú gépet vehetett át a vásárló, az Amerikai Légierő. A típust a különleges erők műveleteinek, illetve a harci kutató-mentő feladatok végrehajtásának támogatására használják. A tengerészgyalogság KC–130J tankergépére alapozott gépekkel ellenséges területek közelében, vagy azok felett is lehetséges repülőgépek, helikopterek légi utántöltése. A gép emellett „repülő harcálláspontként” is segíti a kényes és veszélyes feladatok koordinálását, végrehajtását.

MC-130J Combat Shadow II: veszélyes egekre törve <br>(fotó: Lockheed Martin)

A gépek ehhez alapos átalakításon estek át, ami elsősorban az aktív és passzív önvédelmi rendszereket, a navigációt és a kommunikációt érinti. Az első MC–130J építését 2009 októberében kezdték meg, a tervek szerint 37 géppel cserélik le az amerikai légierő jelenlegi MC–130E és MC–130P típusú gépeit.

A most átadott gépet az amerikai légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOCOM) alá tartozó 27. különleges műveleti ezred használja majd, mely alakulat a Cannon Légitámaszponton dolgozik.

A pilótafülke is a különleges feladatnak megfelelően egészült ki <br>(fotó: USAF)

A Lockheed Martin igen jó évet zárhatott 2011-ben: 33 C–130J Super Herculest adtak át a megrendelőknek. Ez a típus történetében rekordnak számít. A gépeket hat változatban hat vevőnek adták át. Az amerikai légierő különleges műveleti parancsnokságán kívül a „hagyományos” Légiszállítási Parancsnokság, a tengerészgyalogság, illetve külföldről Kanada, India és Katar vett át Super Herculeseket. A gépükre váró megrendelők között felsorolható még Dél-Korea, Irak, Izrael, Kuvait, Omán és Tunézia is. És persze figyelemre méltó, hogy a típus első példányai 55 évvel ezelőtt álltak hadrendbe.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.