Hét repülőtér irányító rendszerét modernizálja a HC

iho   ·   2017.11.11. 08:45
ham4_cimkep

Önálló pályázóként a HungaroControl közel 700 ezer euró értékben nyert pályázati támogatást az „Implementation of PBN procedures in Hungary” (PBN4HU) elnevezésű projekt megvalósításához. A projekt keretében hét polgári és három katonai repülőtéren valósulhat meg a teljesítményalapú eljárások megtervezése, a Performance Based Navigation (PBN). Az eljárás révén lehetővé válik a műholdas megközelítés, a projekt további részeként pedig egy nemzeti GNSS (GPS – az amerikai, Galileo –az európai és a GLONASS – az orosz műholdas rendszer) jelmérő és -feldolgozó hálózatának kiépítése is – olvaható az irányítószolgálat közleményében.

Pápa

A tervezett feladat elvégzése a HungaroControl Zrt. több osztályát is érinti. Az eljárástervezők, a pénzügyi, jogi és műszaki fejlesztési szakemberek mátrixstruktúrában fognak együttműködni annak érdekében, hogy a projekt két és féléves időtartama alatt megtervezzék és publikálják a műholdas navigációs eljárásokat az érintett repülőtereken (Békéscsaba, Debrecen, Győr-Pér, Kecskemét, Nyíregyháza, Pápa, Pécs-Pogány, Sármellék, Szeged, Szolnok), valamit beüzemeljék a monitorrendszert. A megvalósítás határideje 2020 márciusa.

A projektben foglalt célok elérése a Társaság számára presztízsértékű az Európában megvalósult GNSS-alapú eljárások tekintetében, folytatódik a közlemény. A megvalósult munka révén Franciaországgal (a kontinensünk ilyen tekintetben legfejlettebb országával) egyenrangú sűrűségben lesznek PBN-eljárások Magyarország területén. A nemzeti GNSS- jelmérő és -feldolgozó hálózat kiépítésével és üzemeltetésével pedig a HungaroControl olyan képesség birtokába jut, amely a GNSS-interferenciák elemzése területén egyre fontosabbá válik. Hosszú távon a közeli országok hasonló hálózataira tekintettel (pl. Blue MED FAB) további szinergiák kiaknázása is lehetségessé válhat.

Békéscsaba

Több, informális és kétoldalú egyeztetés után  november 8-án került sor a PBN4HU projekt hivatalos projektindító eseményére. A rendezvényen a HungaroControl munkatársai mellett részt vettek többek között Astrid Mechel, az INEA projekthez rendelt brüsszeli kapcsolattartó, Dér Erika, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Főosztály Légügyi Osztályának osztályvezetője, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) és a Honvédelmi Minisztérium képviselői. Jelen voltak továbbá a fejlesztésben érintett vidéki repülőterek delegáltjai, a GNSS jelmonitorozásban már tapasztalattal rendelkező nemzetközi szakemberek, valamint a BME Általános és Felsőgeodéziai Tanszékének vezető kutatói, akik a monitorrendszer üzemeltetésében szerzett jártasságukkal tudnak hozzájárulni a projekt sikeréhez.

A projektindító megbeszélésen elsőként a brüsszeli kapcsolattartó ismertette a támogatás pénzügyi hátterét, majd a HungaroControl projektvezetője vázolta a feladatok tervezett ütemezését és a gyakorlati megvalósítás részleteit. Ezt követte az érintett szakértők technikai jellegű egyeztetése a további kérdésekről.

Kecskemét

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon

Kapcsolódó hírek