Hétfőn start: az amerikaiak is bíznak a Szojuzban

iho/repülés   ·   2011.11.13. 18:00
Soyuz_cimkep

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén hétfőn startol az újabb csereszemélyzet a Nemzetközi Űrállomásra. A hír nem lenne különleges, ha az orosz hordozórakéták egyike augusztusban nem mondott volna csődöt, szerencsére nem egy embereket szállító Szojuz, hanem egy Progressz teherűrhajó elvesztésével.

Mivel az USA nyáron végleg leállította az űrrepülőgépeket, így egészen 2016–17-ig, a most fejlesztés alatt álló amerikai űrhajók rendszerbe állításáig az űrállomás utánpótlása és személyzetcseréje teljes egészében az orosz űreszközökkel kell, hogy történjen.

Ivanisin, Skaplerov és Burbank: indulás az űrállomásra <br>fotók: NASA

Az augusztusi kudarc után a Szojuz-repüléseket természetesen felfüggesztették, mivel ugyanarról a hordozórakétáról van szó, amely az embereket szállító űrhajót emeli föld körüli pályára. Daniel C. Burbank, Anton N. Skaplerov and Anatolij A. Ivanisin eredetileg szeptemberben kellett volna, hogy induljon az űrállomásra.

Az orosz űrhivatal a NASA szakértőinek bevonásával végzett szigorú vizsgálatot, amelynek eredményeképp megerősítették az ellenőrzést és a minőségkontrollt a hordozórakéta gyártási folyamatainál, ugyanis az is kiderült közben, hogy a hordozórakéta elkészítésekor történt mulasztás okozta az üzemanyagrendszer hibáját, ami végül is a teherűrhajó balesetéhez vezetett.

A történet igen komoly vitákat gerjesztett az Egyesült Államokban is, a washingtoni törvényhozás elé a NASA letett egy javaslatot az amerikai űrhajók fejlesztésének felgyorsítására állami támogatással, ez viszont a honatyák egy részének kemény ellenállásába ütközött.

Ez a hordozórakéta most már remélhetőleg tökéletesen működik majd

Ami a mostani kilövést illeti, a NASA vezetése meg van győződve arról, hogy az oroszok valóban korrigálták a hibákat, és nincs külön kockázata a hétfői startnak. Ennek bizonyítékaként kezelik, hogy néhány hete már sikeresen pályára állt és összekapcsolódott az űrállomással egy újabb Progressz teherűrhajó.

Mindezzel együtt az amerikai független szakértők hangsúlyozzák, hogy kezd megdőlni a talán nem annyira fejlett, viszont rendkívül megbízható orosz űrtechnika mítosza: idén a Progressz kudarca mellett a moszkvai űrhivatalnak el kellett könyvelnie egy sikertelen távközlésiműhold-kilövést, néhány napja pedig egy bolygóközi mesterséges hold hajtóműve, illetve orientációs rendszere hibásodott meg, emiatt a rendkívül komoly tudományos eredményekkel kecsegtető Fobosz-expedíció valószínűleg már az elején kudarcot vall, mert a 14 tonnás szerkezet nem tud elindulni a Mars felé a föld körüli pályáról.

Ilyen egy Szojuz űrhajó, amint közeledik az űrállomáshoz

Kapcsolódó hírek