Hiánycikk?

iho   ·   2013.10.25. 13:45
00

Híre kelt október derekán, hogy bizonyos jegypénztárak csak bérletet és helyjegyet adnak ki, mivel a VMAEF-gépekbe illő jegypapír elfogyott. Ahol van jegyautomata, ott még hagyján, a jegyet meg lehet abból is vásárolni, lehet fizetni kártyával, készpénzzel, nagy címletből a gép még vissza is ad. A megoldás kézenfekvő, ezentúl vásároljanak jegyet a géptől – mondhatnánk.

Zugló, 2013. október 21-én. Az interneten vásárolt jegyek kiadója és a két pénztár üzemel...<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Szerkesztőségünk megkeresésére a MÁV-Start azt válaszolta, hogy komoly fennakadásról nincs szó, a készleten levő jegytekercseket átcsoportosítják azokra az állomásokra, ahol hiány mutatkozik, az ellátás így zökkenőmentes marad. Ezeket a jegypapírokat a vasúttársaság a Papírtekercs Kft.-től rendeli meg, szállítási vagy raktározási problémákról szintén nem értesültünk.

Utastapasztalatok, a szerkesztőségbe érkezett olvasói levelek azonban szólnak jó néhány, főleg budapesti elővárosi vonalakon felmerült problémáról. Volt olyan állomás Budapest agglomerációjában, ahol a pénztárat bezárták, a személyzet pedig a jegykiadó automatánál segédkezett az utasoknak. Máshol a kényszerkészletben levő reformjegyeket használták fel – ennek beillesztése a jelenlegi számítógépes adminisztrációba nem problémamentes. Nézzük csak végig: a MÁV-Start csak viszonylatra szóló jegyet adhat ki, azaz a régi rendszerrel ellentétben nem „A állomástól 30 kilométer távolságra”, hanem „A-tól B-ig” szól a jegy. Mivel a reformjegyen csak a kiindulási állomás szerepel (a bélyegzőn), a célállomást kézzel rá kell írni. Utána szintén kézzel könyvelni az eladott jegyet (útirány, kilométer-távolság, célállomás, esetleges kedvezmény), ezt később egy adatrögzítő viszi a rendszerbe. Mondanunk sem kell, hogy a VMAEF-gép egyik előnye, hogy ezt a nyilvántartást a jegykiadással egyidejűleg azonnal kezeli.

...azonban mindkét automata üzemen kívül

Az átcsoportosítás tényét hardcore menetjegygyűjtők is megerősítik: az igazán elhivatott gyűjtők nemcsak a jegy kiadását, viszonylatát, kedvezményét figyelik, hanem a papír apró részleteit is. Így derülhetett ki, hogy bizony 2008-as gyártású tekercseket is használtak jegynyomtatásra, azaz tartalékokból is dolgoztak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek