Hirdetjük az IGE-t

iho/vasút   ·   2018.05.09. 13:45
ige-nohab-400

Nem először veszi célba Magyarországot a korábban IGE Bahntouristik néven ismert német utazási iroda. Mai nevük IGE Erlebnisreisen und Reiseservice GmbH, és ezúttal is Nürnbergből indítják csütörtökön útra különvonatukat, amely a Nohab, Balaton und Piroschka elnevezést kapta. A társaság vasárnap utazik haza, közben ellátogatnak Tapolcára és Balassagyarmatra is.

Kétezeregyben – más programok mellett – az M61 001-es továbbította vonatukat a Keleti pályaudvartól a Balaton északi partján és Ukkon át Zalaszentivánra, majd onnan tovább Szombathelyen át Sopronba. Az akkori vonat neve Zu Gast bei Piroschka volt, ami magyarul annyit tesz: Vendégségben Piroskánál. Mindez pedig utalás a németek egyik vasúti jelenetekben gazdag kultuszfilmjére, ami az első világháború után években játszódik Székkutason: Gyakran gondolok Piroskára.

Szepezdfürdői megállás az IGE különvonatával 2001-ben (fotók: Joó Ferenc)

Később, 2009. augusztusában az IGE Balkán-Expressz nevű vonata haladt át Magyarországon; úticélja Koszovó volt. Az akkori vonatot az egykori dán My 1125 továbbította, Magyarországon odaútban előfogatot is kapott a MÁV PMLI 2761 017 pályaszámú mozdonya, azaz az M61 017-es személyében. Augusztus huszonkettedikén a Magyar Vasúttörténeti Parkban rögtönzött Nohab-találkozót is tartottak, ahol az említett két mozdonyon kívül jelen volt még az M61 020-as is. Mint tudjuk, a Santa Fe festésű My 1125 azóta 459 021 pályaszámon a Kárpát Vasút flottáját gyarapítja.

Lássuk az idei várható programokat! A tervek szerint csütörtökön délután négykor indul a különvonat Hegyeshalomból a Keleti pályaudvarra. A Németországból érkező szerelvényen ezúttal az Altmark Rail kötelékébe tartozó My 1149-es lesz, előfogat-mozdonyként az M61 006-ost kapja meg. A különmenet érkezése a Keleti pályaudvarra este fél hét tájban várható, feltéve, ha késés nélkül érkezik aBudapestre.

Pénteken veszi kezdetét a Balaton megkerülése, három Nohabbal. Az My 1149-es elé befogják a NOHAB-GM Alapítvány Tizeskéjét és ismét csak az M61 006-ost. A Keleti pályaudvarról 7.50-kor indul a kavalkád, amelyen néhány magyar különkocsi is lesz. Az északi parton haladva dél után fél órával érkezik a menet Tapolcára, út közben több helyen is időzve kicsit: Székesfehérváron, Fülén, Csajágon és Szepezdfürdőn is kapnak az utasok negyedóra–húsz–harminc perceket a vonatkeresztek miatt vagy fotózásra. Délután négykor indul tovább a szerelvény Keszthely irányába, és egy húsz perces balatonszentgyörgyi megállást leszámítva gyakorlatilag komolyabb időzés nélkül közlekedik vissza a Keletibe, legfeljebb néhány perces vonatkeresztek miatt időzve itt–ott.

Nohab és Balaton. Hol van Piroska?

Szombaton korán, reggel fél hétkor indulnak tovább a német vendégek, hogy aszódi körüljárást követően 10.23-kor fussanak be Balassagyarmatra. Ezen a napon azonban nem a saját szerelvényükkel utaznak, hanem az M61 006 vontatta három Bhv-kocsiban, ami mögé tehervagonokat is csatolnak. Sokat nem időznek a németek a palócok fővárosában, negyven perccel később már indulnak is vissza, ugyanazon az útirányon át, hogy délután fél három körül megérkezzenek a Vasúttörténeti Parkba. Délután négykor indul a szerelvény a Keleti pályaudvarra, egy óra múlva meg is érkezik majd oda.

A vasárnap már csak a hazautazásról szól majd. Fél kilenc után valamivel fut ki az IGE különvonata a Keletiből, és délelőtt tizenegy óra előtt öt perccel érkezik Hegyeshalomba. Az előfogatolás feladatát a magyar szakaszon a tervek szerint a 2761 017-es fogja ellátni, így ismét izgalmas fényképezős téma lesz azoknak, akik ezen a napon megpróbálnak az egyes vonal mentén a nagyjából ellenfényes viszonyok ellenére valami kecsegtető fotóhelyet kinézni maguknak.

Sajnos a balassagyarmati program és a Vasúttörténeti Parkban a fotózás egybeesik a tapolcai Ikarus-találkozóra közlekedő Púposos különmenettel. Milyen klassz lett volna egymás mellett fotózni Tapolcán a három Nohabot és a Púpost! Legalább azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy egymás után két napon is izgalmas különvonatok közlekednek majd a Balatonnál! A pünkösdi hétvége is mozgalmas lesz, akkor angolok különvonatoznak nálunk, erről később bővebben is beszámolunk majd.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek