Hófúvás Ferihegyen – normál forgalom

iho/repülés   ·   2012.02.16. 16:33
snow_cim

Reggel óta tart a viharos széllel és hófúvással tomboló téli időjárás a budapesti repülőtéren, ez azonban semmilyen fennakadást nem okozott a reptéri forgalomban – hangzik a BA közleménye. A Budapest Airport menetrend szerint fogad és indít járatokat. A repülőtéri havas szolgálat folyamatosan azon dolgozik a viharos szél ellenében is, hogy a futópályák és a gurulóutak tiszták maradjanak.

A Budapest Airport a repülőtéri meteorológiai szolgálat előrejelzésének megfelelően teljes készültségben várta a viharos időjárást. Az ügyeletes repülőtér-vezető (AODM) ilyenkor szokásos különleges időjárási helyzetre való figyelmeztetést adott ki a forgalmi előtéren (a betonon) dolgozó szolgálatok számára, akik ilyenkor minden eszközt és járművet körültekintően állítanak le és rögzítenek. A viharos, időnként 55 km/h sebességű szél pontosan a pályák hossztengelyében fúj, így legalább ez nem zavarja a fel- és leszállásokat.

(fotók: Budapest Airport)

A repülőtér havas szakszolgálata szüntelenül takarítja és jégteleníti a futópályákat és a gurulóutakat, valamint a terminálok forgalmi előtereit és repülőgép-állóhelyeit, a viharos szél folyamatos munkát ad a havas flottának. A repülőtér 15 négyzetkilométeres, szinte teljesen sík területén akadálytalanul fújja vissza a szél a havat a letakarított felületekre is, helyenként 20-30 centis akadályt képezve a kiszolgáló szerviz utakon.

Az ügyeletes repülésüzem-vezető (DAM-szolgálat) folyamatosan méri a futópályák tapadását, szaknyelven az úgynevezett fékhatást, ami a repülők biztonságos leszállásához szükséges. A futópályák felülete a hóátfúvások ellenére is nedves – a plusz fokoknak köszönhetően – a fékhatás mindkét pályán közepesnél jobb, így a repülőtér normál üzem szerint fogad és indít repülőjáratokat – írja a Budapest Airport.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.