Hogyan centírozzák a kardántengelyt?

iho   ·   2019.05.14. 07:13

(x)

Alapismeretek

A kardántengely tömege változhat a hossztengely mentén, és az arra merőleges szelvények íve körül is. A forgó tengelyre centrifugális erő hat. A tömegváltozás hatással van a tengelyre ható erőre is.

A tengelyekre ható erő befolyásolja azok forgási sebességét, ami pedig hatással van ezen alkatrészek állapotára is. A túlterhelt mozgás az anyagok elfáradásához vezethetnek, továbbá tönkretehetik a kardánkeresztek csapágyait is, sőt súlyos esetekben akár még tengelytöréshez is vezethetnek.

Centrírozás, de hogyan?

Ezért elkerülhetetlen a kardántengelyek kiegyensúlyozása, azaz centrírozása, hogy gépeink biztonságosan üzemeltethetőek legyenek. Az időben elvégzett munkálatokkal baleseteket előzhetünk meg, melyekkel további felmerülő költségeket is megtakaríthatunk.

A kardántengelyek kiegyensúlyozása többféle elven működő, és eltérő technikai színvonalú és árkategóriájú szabadalmakkal védett berendezések használatával oldhatók meg. Ezeknek a gépeknek a megvásárlása és az üzemeltetése jelentős költségekkel jár a műhelyeknek.

A berendezések működése közben a centrifugális erővektor forgásából eredő periodikus rezgés komponenseit mérik elektromos úton. Az eredményül kapott mérőszám pedig a kiegyensúlyozó tömeggel arányos. A tengely kihajlás alakja a kiegyensúlyozó tömeg hossztengely menti pozícióját határozza meg. Optikai elven működő mérések alapján meghatározzák a kerületi elhelyezés pozícióját.

Az ellensúlyok felhelyezésére különböző eljárások alkalmazásával van lehetőség. Ragasztani is tudják, de hegesztéssel is megoldható. A helyes eljárás megválasztása minden esetben függ a tengely fajtájától, és annak műszaki állapotától is. A rögzítés módjának kiválasztása és annak elvégzése szakmunka.

Centírozást hol vállalnak?

A feladat elvégzéséhez megbízható partnerre van szüksége. Különböző problémák okozhatják a hibákat, így egyik cég sem fog tudni Önnek látatlanban szerviz díjat mondani. Az otthonában átveszik a hibás alkatrészt Öntől, műhelyükbe szállítják, ahol bevizsgálják azt. A probléma ismeretében árajánlatot adnak, a pontos javítási határidővel együtt. A kardántengely javítás után az elkészült alkatrészt otthonába visszaszállítják. Az elvégzett munkáról számlát adnak Önnek, a munkavégzés minőségét pedig az ahhoz járó garanciával támasztják alá.

Amennyiben ilyen partnert keres, megtalálta a legjobbat. A SyncWell Kreatív Kft. a Budapesten a IX. kerület Soroksári út 48. szám alatt ezekkel a feltételekkel a feladat komolyságához megfelelő gépparkkal és felkészült személyzettel áll Ön és a gépjárműve rendelkezésére.

Kapcsolódó hírek