Hölgyek a csatorna fölött

iho/repülés   ·   2012.03.09. 09:00
Harriet_Quimby_cim

Szombaton mintegy százhúsz hölgypilóta vág neki a La Manche-csatornának az angliai Headcorn repülőteréről a franciaországi Le Touquet légikikötőbe, hogy megismételjék az első, a La Manche-t átrepülő pilótanő 1912-es útját.

Harriet nem sokkal csatornarepülése előtt

Áprilisban volt száz éve annak, hogy az egykori amerikai pilótalány, Harriet Quimby Bleriot típusú gépével felszállt az akkoriban még igencsak kockázatos átkelésre. A feladatot sikeresen teljesítette, s ez nyilván komoly világhírnevet szerzett volna neki, de egy szerencsétlen egybeesés beárnyékolta a diadalát. Amikor a világlapok hírül adták a nagyszerű repülést, az első oldalakat épp a Titanic katasztrófája foglalta el. Quimby kisasszony sorsa tragikusan hamar beteljesedett, néhány hónappal a nagy siker után légi baleset áldozata lett.

Barbara Granson, a C172 és a szilvakék repülőruha

A március 10-i vállalkozás a női avitatikusok világmozgalma, a Women of Aviation szervezésében zajlik, a vállalkozás lelke pedig egy Quimby életével foglalkozó, floridai repülő történész asszony, Barbara Ganson, aki ráadásul ugyanolyan szilvakék repülőruhában vezeti a helyszínen bérelt Cessna 172-esét, mint ahogy Harriet tette száz évvel ezelőtt. A különbség az, hogy Ganson nem lehet egyedül, amerikai PPL-licencével ugyanis csak akkor vezethet brit regiszterben szereplő kisgépet, ha a fedélzeten ott van egy brit szakszóval rendelkező oktató is.

Százhúsz pilótahölgy a világ minden tájáról részt vesz ezen az átkelésen

A francia reptéren a leszálló hölgyeket ünnepélyesen fogadják, lesz részük légishow-ban és földi gasztronómiai élvezetekben is. De persze a lényeg nem ez, hanem az a gondolat, amelynek jegyében megismétlik Harriet Quimby repülését: a 90 percen át áramló gépek alkotta híd a csatorna fölött, jelképezve azt, hogy a nők egyesítik a nemzeteket.

Le Touquet, Franciaország: a csatornarepülés célállomása

Az évfordulóról, illetve a nők szerepéről a repülésben világszerte megemlékeznek: a Woman of Aviation Week keretében körülbelül száz reptéren tartanak olyan ünnepségeket, amely egyben sok-sok hölgynek ad lehetőséget, hogy megismerkedjen a repüléssel. Magyarországi hasonló eseményről nem tudunk. A rendezvénysorozat fontos célja, hogy bebizonyítsa: a nők igenis érdeklődnek a repülés iránt, tudnak repülni és tudnak egy meghatározott célért együttműködni. Például abban, hogy minderről meggyőzzék a férfiakat...

Kapcsolódó hírek