Holnap indul egy újabb fuvar! Csehországban megleshető az óriás Antonov!

Kelecsényi István   ·   2015.01.29. 16:15
an225_0

A magyar repülésrajongók a világ legnagyobb szállító repülőgépét, az ukrán Antonov gyártotta An-225-öst hazánkban 2008. január 19-én láthatták a Liszt Ferenc repülőtéren. Ekkor a Mol Nyrt. megbízásából speciális műszereket, úgynevezett szeizmikus vibrátorokat szállított Ománba. A rakomány tömege mintegy 180 tonna volt. Sajnos a több száz repülésrajongó a gép leszállását alig láthatta a köd miatt, felszállására pedig napnyugta után történt, tehát szinte láthatatlanul távozott Budapestről.

Igen, kislétráról! A képre kattintva galéria nyílik (fotók: planes.cz)

Ezekben a napokban, aránylag közel, négy órányira hazánktól a csehországi Ostrava-Mozsnov repülőtéren négy alkalommal is látható az óriásgép. Először január 26-án hétfőn 12.30-kor landolt a Mrija (Álom) névre keresztelt teherszállító. A berakodás után 27-én kedden este 20.15-kor emelkedett a levegőbe Csehországból, hogy Tunisz érintésével Nigériába repüljön. Az óriás 28-án 18.30-kor ismét Ostravába érkezett, majd január 30-án reggel 8-as indulással újra Nigéria a célállomás. Január 31-én landol utoljára az An-225-ös Ostravában, és február 2-án reggel nyolckor emelkedik a levegőbe.

A gépet a lezúdult hó ellenére sok spotter és repülőfigyelő várta már első leszállásakor. A repüléseknek magyar vonatkozása is van, mivel a tehergép Nigériába tizenhat T-72A harckocsit szállít az Excalibur Army Rt. megbízásából a nigériai kormányhadseregnek. A nigériaiak, francia segítséggel az iszlamista Boko Haram erőivel szemben elkeseredett harcokat vívnak.

A harckocsik amelyeken felségjelzés nem található nagy valószínűséggel annak a nyolcvan tanknak egy része, amelyet a cseh cég magyar leányvállalatának az Excalibur Defence Kft.-nek adott el tavaly a Honvédség. A T-72-esek ára darabonként 5,5 millió forint volt. A harckocsik 41–44 tonnásak, tehát egyszerre négy harckocsi 164–176 tonna közti terhet jelent a Mrija gyomrában.

Aki még látni akarja az An-225-öst annak tehát január 30-án vagy február 2-án érdemes a reggel 8 órás indulását megcélozni, mivel az érkezésekkor már sötét van Ostravában.

A képek a planes.cz oldalról származnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek