Hordozóról hordozóra: remek tengeri videók!

iho   ·   2014.12.15. 11:15
F-35B-takeoff_cim

Érdekes videókat gyűjtöttünk csokorba: fókuszban a világtengerek legnagyobb katonai objektumai. Az kétségtelen, hogy ebben a műfajban is Amerika vezet, de ha egy ország ambíciói erősen kiterjednek az óceánokra, a globális jelenlétre, akkor az az állam megpróbál hordozókra szert tenni. Két ilyen ambíciózus jelenségről láthatunk mostanság felvételeket.

Az egyik a jelen, Oroszország hajója, az Admiral Kuznyecov, és persze a rajta gyakorló gépek egy nemrég lezajlott gyakorlaton a Barents-tengeren. Ami a kommentelőknek feltűnt: a megközelítést, fel- és leszállást gyakorló Szuhojokon nincs fegyverzet. Kétségtelen, a katapult hiánya meghatározó a gépek terhelhetősége tekintetében, kérdés tehát, hogy a „sísáncról dobbantó” gépek mennyi üzemanyagot és mennyi levegő–levegő- vagy levegő–föld (–víz)-rakétát vihetnek magukkal: innentől kezdve dől el, mekkora hatókörben mekkora intenzítással vethetők be ezek az amúgy csodálatos nagy orosz harci gépek az anyahajóról.

Érdekes és roppant valósághű animációs anyagot jelentetett meg a brit hadügyminisztérium a Királyi Haditengerészet most készülő hordozóiról. Igen, a Queen Elizabeth és a Prince of Wales ismét fontos tengeri hatalommá teheti az Egyesült Királyságot, amely az (eredeti, katapultos) Ark Royal 1979-es kivonása óta nem rendelkezett nagyméretű, klasszikus hordozóval. A két hajó egyikének idén nyáron volt a névadója, amelyen a tervek szerint köszöntötte volna az új egységet a rá kerülő gépek egyike, az első brit megrendelésre készülő Lockheed F-35-ös is, a köszöntés technikai problémák miatt elmaradt, de a hajók és a gépek is készülnek a feladatokra, nem beszélve a személyzetekről.

A videóból megtudhatunk néhány érdekes részletet is a hordozókról, például a különleges két felépítményes elrendezésről, amely messziről felismerhetővé teszi őket: az elülső a hagyományos híd, a hátsó egy légibázis torony szerepét tölti be.

Végül a készülődés. Az amerikai Wasp-osztály partraszálló helikopter-hordozókból áll, amelyek fedélzetén ott vannak a brit eredetű, amerikai gyártású AV-8B Harrierek is: ezek a merevszárnyúak az F-35-ösök elődeinek tekinthetők, mint az első, helyből fel- és leszállni képes harci gépek, amelyek sikeresen csapatszolgálatba álltak és maradtak, ellentétben a rövid életű szovjet Jak-38-asokkal. Az osztály névadója, a Wasp volt az a hajó, amelynek fedélzetén az F-35-ös hasonló képeségű B-változata teljesítette tengeri berepülését, és ugyanez a hordozó tette lehetővé tavaly az első brit haditengerészeti pilótáknak, hogy teljesítsék a típussal a hajófedélzeti kiképzésüket.

A nem annyira új, de annál érdekesebb filmben a tisztek arról is beszélnek, mennyivel könnyebb ezen a modern, fly-by-wire gépen lerepülni mindazokat a kockázatos manővereket, mint amiket a Harrierrel hajtottak végre, beleértve az éjszakai függőleges leszállásokat: az erről szóló felvétel érdekessége, mennyire jól kirajzolódik a fő fúvócsőből kilépő forró gázsugár, míg a másik, a tengelyről meghajtott csőlégcsavar hideg árama láthatatlan az infrakamerának.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek