Hosszú hétvége? Irány az Aeropark!

iho/repülés   ·   2022.03.12. 09:00
00_aeropark_Szezon2022

Változatos programokkal indul a szezon a ferihegyi repülőmúzeumban.

Nagy gépek, különleges járművek, élmények. Akárcsak az elmúlt években, idén is számtalan tematikus rendezvénnyel és hétvégével készülnek, hogy kielégítsék a repülés- és járműrajongók, valamint a repülésbarátok kíváncsiságát.

Különleges látogató érkezik a szezonnyitóra. A tervek szerint március 15-én vendégeskedik majd a történelmi repülőgépek között a hazai mezőgazdasági repülés elmúlt évtizedeinek egyik legikonikusabb helikoptere, a Kamov 26-os. A pilótái arról is mesélnek majd, hogyan zajlik a munka 3-4 méteres magasságban a hatalmas mezőgazdasági területek felett. A szitakötőre hasonlító helikopter március 15-én körülbelül 9:30-kor landol és 16:00 óra környékén indul vissza Budaörsre.

Életre kelnek a repülőgépek

Évente több alkalommal mutatják meg, milyen „életfunkciókat” képesek adni a ferihegyi múzeumban kiállított gépek, amikor leszáll az est és felkapcsoljuk a földi áramforrásokat. Ezen a hétvégén ebből a szempontból az Il-14-es és az L-410-es játssza majd a főszerepet. Kedden délben megtörténik az Il-14-es „Malvinka” motorjának átforgatása. A négy nap során megnézhetik a látogatók abba, hogyan élt, és milyen eszközökkel dolgozott a kalibrálási feladatokat ellátó csapat a „legkisebb nagygép” fedélzetén, amelynek hajtóműveit szintén rendszeresen átforgatják a szezonnyitón.

Mesélő pilóták, tematikus séták

Szombattól keddig olyan pilóták, műszakiak várják a vendégeket a történelmi repülőgépek fedélzetén, akik annak idején sok ezer órát dolgoztak az Il-18-ason, a Tu-134-esen és a Tu-154-esen. Megmutatják a pilótafülkék titkait, azt, hogyan dolgoztak egykor és hogyan dolgoznak a pilóták napjainkban. Minden nap több alkalommal indítunk hatvan perces tematikus sétákat, ahol a látogatók nemcsak a repülés hőskorával, hanem a Malév ikonikus típusaival is megismerkedhetnek.

Jegyvásárlás és időpontfoglalás a tematikus sétákra itt.

De a hétvégén több alkalommal tartanak légiutas-kísérő tanfolyamot kicsiknek és nagyoknak a Tu-154-es fedélzetén. Bánki Dóra és Szombati Zsuzsi arról mesél, hogyan lesz valakiből stewardess, milyen feladataik vannak repülés közben, amit az utas nem lát, milyen kulisszatitkokat rejt a fedélzet. Erre a programra itt tudnak jegyet váltani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek