Hosszú késések éjszakája: miért fizet a légitársaság?

iho   ·   2013.10.10. 16:56

A légi fuvarozók segítségnyújtási, ellátási és kártérítési kötelezettségeinek hatékonyabb betartatását célozza a légi utasok jogaival összefüggő uniós rendeletmódosítás. A készülő előírások egyértelmű jogi helyzetet teremthetnek a csatlakozó járatok lekésése esetén is.  A tagállamok szakminiszterei irányadó vitát folytattak a tervezetről a Közlekedési Tanács ülésén 2013. október 10-én, Luxembourgban – adja hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.

Az eredeti bizottsági javaslat szerint a csatlakozó járatukról előző járatuk késése miatt lemaradó utasoknak joguk van az ellátáshoz, és bizonyos feltételek mellett kártérítéshez is, ha a járatok egyetlen szállítási szerződés részei. A kezdeményezés alapján nemcsak a járattörlés, hanem a hosszú késések miatt is fizetniük kell a légitársaságoknak. Az Európai Unión belüli utazásoknál a menetrendhez képest legalább 5 órás, 6000 kilométernél hosszabb repüléseknél legalább 12 órás késés alapozná meg e kötelezettséget. A kártérítés mértéke az utazási távolság függvényében 250 és 600 euró (kb. 74-178 ezer forint) között mozogna. A légi fuvarozó mentesülhet a kártérítési kötelezettség alól, amennyiben bizonyítani tudja, hogy a késést rendkívüli körülmények okozták.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár üdvözölte a járatok hosszú késésével kapcsolatos szabályozás kidolgozását, a módosítás megfelelő előkészítése és a részletszabályok kidolgozása érdekében további egyeztetéseket tartott szükségesnek.

Az Egységes Európai Égbolt technológiai pillére a SESAR, a légiforgalmi szolgáltatás korszerűsítésére irányuló kutatási projekt. A kiépítési szakaszban folytatott tevékenységek irányítására 2007-ben létrejött SESAR Közös Vállalkozás az eredeti tervek szerint 2016 végén befejezné működését. A Közlekedési Tanács támogatta a Közös Vállalkozás tevékenységének további nyolc évre történő kiterjesztését. A projektet a következő pénzügyi időszakban legfeljebb 600 millió euróval támogathatják a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram számára elkülönített uniós költségvetési forrásból.

 

Kapcsolódó hírek