Hullámzó Balaton tetején

iho/hajózás   ·   2012.03.14. 20:00
00

– Százhatvanhatodik szezonjára készül a Balatoni Hajózási Zrt. A tavalyihoz képest milyenre?
– Derűlátók vagyunk, hiszen ha a múlt évből indulunk ki, eredménytervünk kilencven százalékosra teljesült, a tulajdonosok által elvárt pedig maradéktalanul. Holott a balatoni idegenforgalom szempontjából döntő júliusban két hétig csapnivaló idő volt. Hamarosan előterjesztjük idei üzleti tervünket, aminek előkészületeit néhány időközben elfogadott, például a bérköltségekre vonatkozó jogszabály hátráltatta.  Mi a teljes kompenzációt megadjuk, ami komoly kiadással jár: a Balatoni Hajózási Zrt.-nél az úgynevezett élőerő – a hajók személyzete, a kikötőkben dolgozó munkatársak – jelentős részt képvisel. Ugyanakkor szeretnénk az on-line jegyértékesítésből származó bevételeinket növelni, de egyelőre azt látjuk, hogy az utasaink még nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója<br>(fotók: IHO)

– Mikor indul a személyhajózás?
– Húsvétkor, nagyszombaton. Előtte, a március 15-ével kezdődő hosszú hétvégén a siófoki kikötőből a Fonyód motorossal, Füredről pedig a Csongor nosztalgiahajóval indítunk sétahajójáratokat. Később, a főszezonban, július-augusztusban naponta kilencvenöt járatot közlekedtetünk.
– Melyek a legkeresettebb programok?
– Elsősorban a sétahajózás, az egynapos túrák és a gyerekhajók, amelyek ebben az évben kalózprogrammal várják a vendégeket. Népszerű továbbá a siófoki grill hajó.
– A hajózás és a vasút egymásra utaltságát a Balaton Mix jelképezheti. Ezzel a Balaton körüli vasútvonalakra és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járataira szóló jeggyel az utas, a turista bejárhatja a magyar tengert és környékét, akár kerékpárral is.
– Nekünk a MÁV és a GYSEV is érdemi partner.  Örvendetesnek tartanánk például, ha a jelesebb balatoni eseményekre, fesztiválokra a MÁV szervezésében különvonatok érkeznének a tópartra. A GYSEV pedig az osztrák vendégeket utaztathatja a korábbinál nagyobb számban a Balatonra, ahol a szolgáltatások színvonala megítélésem szerint egyre magasabb: az egyes településeken minden feltétel adott a bor, a gasztronómia és a művészetek nyújtotta élvezetek összekapcsolására. Keszthelyen és Fonyódon pedig a közép- és szépkorúaknak szervezünk latin gitárzenés esteket hajóink fedélzetén.

A Szántód–Tihanyrév összeköttetés kompjai közül a Baross Gábor a legfiatalabb. Füreden épült 1976-ban, 2008-ban pedig felújították

– Tavaly a kerékpárral érkezők még nem éltek előszeretettel a balatoni hajózás kínálta lehetőségekkel. Talán azért, mert még nem közismert, hogy biciklit is felvihetik a fedélzetre?
– Legalábbis a legtöbb hajóéra. Az új hajót pedig már eleve a kerékpáros turistákra való tekintettel építjük meg. Továbbá a kikötőinkben lehetőség van a kerékpárok tárolására.
– Ősszel az iho is beszámolt a Németországban vásárolt, félkész hajó megérkezéséről. Mikor bocsájtják vízre a járművet?
– Szeptemberre készülünk el vele, háromszáz személyes lesz, és elsősorban a menetrendi forgalomban vesz majd részt.  Nevére pályázatot írtunk ki, a javasatokat május 31-ig várjuk.
– Idén milyen további fejlesztésekre kerül sor?
– Idén kétszázmilliót költünk járműveink karbantartására, fejlesztési tervünkben pedig háromszázmillió szerepel – ebben az összegben benne van az új hajó befejezése is. Új motort kap a Tünde nosztalgiahajó, továbbá pályázati források felhasználásával szeretnénk még egy gyorshajót is vásárolni. Már van egy ilyen járművünk, a Calypso, de egy újabbra is szükség van, hiszen egyre többen szeretnének gyorsan eljutni az egyik partról a másikra, teszem azt Siófokról Badacsonyba. Nos, a gyorshajóval a két település kikötője között az út mindössze hetven percig tart.

A Balatoni Hajózási Zrt. a március 15–18. közötti hosszú hétvégén elindítja sétahajóit a siófoki és balatonfüredi kikötőkből. Részletek az alábbi linkre kattintva: Sétahajó programok, kompközlekedés a hosszú hétvégén.

A 121 éves Kelén manővere a siófoki kikötőben

Kapcsolódó hírek