Húsz másodperc az ukrán határon

MTI   ·   2012.07.20. 13:39

Pavlo Svarcman, a Csapi Határőrcsapatok személyzeti osztályának vezetője ungvári sajtókonferenciáján közölte, hogy az Eb alatt szerzett tapasztalatok nem merülnek feledésbe, azokat az ukrán határőrizeti szervek a jövőben is alkalmazni fogják. Szerinte ennek köszönhetően, mindenekelőtt a szabadságolások idején, elkerülhető lesz a hosszú sorokban való várakozás az ukrajnai határátkelőhelyeken – adta hírül pénteken a karpatalja.ma kárpátaljai magyar hírportál.

Svarcman elmondta, hogy a gyors ügyintézés a határinfrastruktúra műszaki fejlesztésének köszönhetően vált lehetővé. Mint kifejtette, korábban a határőrök kézzel vitték be a számítógépbe az adatokat, most viszont a korszerű érzékelők pillanatok alatt leolvassák az útlevelek megfelelő információit és összehasonlítják azokat az adatbázisban tárolt adatokkal.

A határőrtiszt kifejtette: annak érdekében, hogy az idegenforgalmi idényben ne alakuljanak ki sorok a kárpátaljai határátkelőhelyeken, a Csapi Határőrcsapatok munkatársai kerekasztal-megbeszélést tartottak az utazási irodák képviselővel.

A felek úgy döntöttek, hogy a turistabuszok és utasaik adatait az idegenforgalmi cégek e-mailben előre megküldik a határőrségnek, ami elkerülhetővé teszi a konfliktushelyzetek kialakulását és felgyorsítja a határátlépéssel kapcsolatos ügyintézést. Svarcman úgy vélte, az új határ-ellenőrzési rendszernek köszönhetően a jövőben elkerülhető lesz Ukrajna hírnevének romlása amiatt, hogy a jelenlegihez hasonló nyári hőségben egyszerre tíz, egyenként 30-50 turistát szállító autóbusz fut be valamelyik határátkelőhelyre.

Kapcsolódó hírek