Húsz százalékos árbevétel-növekedés, több százmilliós beruházások a Gebrüder Weiss Kft.-nél

iho   ·   2022.03.24. 18:00
00_gw_truck

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat a 2021. üzleti évben 2,54 milliárd euró nettó árbevételt ért el – előzetes adatok alapján. Ez a megelőző év adatához képest negyvenhárom százalékos növekedést jelent. A dunaharaszti székhelyű magyar leányvállalat forgalma 2021-ben húsz százalékkal bővült. A továbbított küldemények száma húsz százalékkal, a küldemények átlagos súlya tizennégy százalékkal növekedett, a házhozszállítási terület pedig harminchárom százalékos forgalombővülést mutat.

A vállalatcsoport forgalombővülése több mint hetven százalékát a légi és tengeri szállítmányozási terület adta. A világszerte gondot okozó raktérhiány miatt a hajózási társaságok és a légitársaságok fuvardíjai a többszörösére emelkedtek. Ezen költségek továbbszámlázása jelentős mértékben hozzájárult a logisztikai vállalat forgalmának növekedéséhez – ugyanakkor új kihívások elé is állította a vállalatot.

– 2021 ismét egy különleges év volt, amelyet nagyfokú változékonyság jellemzett. Büszke vagyok arra, hogy munkatársaink a nehéz körülmények ellenére is ilyen teljesítményt nyújtottak – nyilatkozta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat 2021-ben a megnövekedett igényekhez igazított légi charter-kiszállítást szervezett ügyfelei számára és teherszállító repülőgéppé átalakított utasszállítókat is felhasznált erre a célra. A globális hálózat egyik fontos fejlesztési lépése volt az Ipsen Logistics üzletág 2020 végén végrehajtott felvásárlása Németországban, Lengyelországban és Malajziában. A légi és tengeri szállítmányozási terület a logisztikai üzletággal együtt összesen 1030 millió eurós forgalmat ért el.

Vezető pozíció a magyar piacon – félszáz új munkahely

A közúti szállítmányozás és logisztika üzletág 1277 millió eurós forgalommal (2020: 1104 millió euró) zárta az évet, ami tizenhat százalékos növekedésnek felel meg. A hatékonyságnövelés érdekében a Gebrüder Weiss új technológiát alkalmazott a szállítástervezés, rakodás és rakománymérés terén, Bécs és a német Ruhr-vidék között pedig intermodális összeköttetést alakított ki. A közúti szállítmányozás minden területén új kiszállítási rekordok születtek.

A háztartási disztribúció 298 ezer küldeményével a GW Kft. a 31,5 kilogrammnál nagyobb tömegű termékek terítési piacának vezetőjévé vált.

Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. csaknem félszáz új munkahelyet hozott lére, amellyel a foglalkoztatotti létszám 428 főre emelkedett.

Több százmilliós beruházással négy új logisztikai központ Magyarországon

Dunaharaszti és Győr mellett a magyar kft. Zalaegerszegen, Pécsett, Polgáron és Szegeden működtet telephelyeket, ezzel befejeződött a GW Kft. hat egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése. Megteremtette az egy kézben lévő országos lefedettséget, ezáltal országosan biztosítja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját.

A vállalatcsoport felvásárlásokat hajtott végre Bulgáriában és Törökországban, továbbá új telephelyeket hozott létre Csehországban és Dél-Koreában. Összesen 112 millió eurót fektetett telephelybővítésekbe és újépítésű ingatlanokba – 2020: 75,6 millió euró –, ami a vállalat történetében az eddigi legmagasabb beruházási volumen. A hálózat bővülésével együtt a munkavállalók száma nyolc százalékkal növekedett és mintegy nyolcezer fő volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek