IC+-kocsik: ajtóhiba miatt állt a próbaüzem

iho/vasút   ·   2019.03.01. 06:20
400px_icplusz_futoproba_szerencs

Megírtuk, a bicikliszállító IC+-kocsi próbaüzemében utasbiztonsági probléma lépett föl, ezért leállították a próbákat. Azóta kiderült, mi történt, íme a MÁV-Start válasza:

„A MÁV-Start a próbaüzem során észlelt hibáról a feljáróajtó osztrák szállítóját azonnal értesítette, ők szerdán javaslatot tettek a hibajelenség megszüntetésére. A javasolt módosításokat végrehajtották és kipróbálták két járművön egy futópróba keretében. A bevezetett változtatások hatására megszűnt a hiba. Az eljárásrendnek megfelelően a javítási intézkedést március elsején bemutatják a hatóság számára egy futópróbán. Ezt követően várható a hatóság engedélye a próbaüzem folytatásáról.

Az IC+-kocsik utasforgalmi próbaüzemben való részvétele óta – aminek éppen az a lényege, hogy időben kiderüljenek a lehetséges hibák –, nem történt biztonságot veszélyeztető probléma.

(fotó: Károly Szabolcs)

A hatóság által kiadott engedély alapján folyik a gyártás és üzembe helyezés. Jelenleg a típusengedélyeztetési eljárás zajlik, annak része az ITM Vasúti Hatósági Főosztálya által elrendelt próbaüzem. Az utasforgalmi próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, majd ezek sikeressége után szállíthatnak utasokat. Eddig hat IC+-kocsi állt forgalomba engedéllyel menetrend szerinti vonatokban.

A hatóság a próbaüzemet pályaszámonként rendeli el írásban. A járművekre vonatkozó engedélyt nem vonták vissza, az utasforgalmi próbaüzem lett átmenetileg felfüggesztve a fellépő hiányosság megoldásáig és a hatóság részére történő bemutatásáig.”

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.