IC+: még kettő

iho/vasút   ·   2020.06.05. 18:00
icplusz_terembelso0

A húsz nemzetközi vonalra gyártott új IC+-kocsival együtt, így már harmincegy új járművel találkozhatnak a vasúttársaság utasai. A MÁV kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű IC+-kocsik gyártását célzó programját, amely a járműállomány fiatalítását, minőségi cseréjét szolgálja a távolsági és nemzetközi forgalomban.

A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel a szolnoki járműjavítóban az április 14. és május 4. közötti időszakra hozták előre a szokásos nyári üzemszünetet, ezzel az intézkedéssel is védve a munkavállalók egészségét. A leállást követően folytatódtak a munkálatok. Mindegyik kocsi a sikeres álló- és emelt sebességű futópróba, valamint az utasok nélküli próbaüzem után kapta meg a hatósági engedélyt, és állhatott forgalomba. Mivel a 30. és a 31. kocsi együtt teljesítette a próbáit, így együtt is tudnak forgalomba állni.

(fotó: MÁV-Start)

Az első belföldi IC+-kocsik a Zalaegerszeget, Szombathelyt és Veszprémet Budapesttel összekötő Göcsej és Bakony InterCity vonatokban állnak forgalomba. A nemzetközi forgalom újra indulásáig belföldön, a Budapest–Nyíregyháza–Miskolc–Budapest és a Budapest–Békéscsaba–Lökősháza vonalakon szállít utasokat a húsz nemzetközi forgalomra szánt IC+-kocsi is.

Nyáron a balatoni Aranypart/Ezüstpart expresszvonatokon (Sátoraljaújhely/Záhony–Balatonszentgyörgy) és a Kék Hullám gyorsvonatokon is megtalálhatóak lesznek az IC+-kocsik. A déli parton járnak majd a többcélú teres 2. osztályú kocsik, míg az északi parton a nemzetközi viszonylatra szánt termes 2. osztályú kocsik fognak közlekedni.

Az első húsz saját forrásból összeállított, új generációs InterCity-kocsi forgalomba állását követően tavaly augusztusban megkezdődött a hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ gyártása is. Az új kocsik kormányzati és vállalati források felhasználásával a MÁV-Start Szolnoki Járműjavítójában készülnek. Az új szériában harmincöt másodosztályú, akadálymentesített, többcélú teres kocsi és harmincöt első és prémium osztályú jármű készül el.

Az új generációs InterCity kocsik számának folyamatos növelése az elöregedett járművek kiváltása mellett lehetővé teszi a megújuló IC-hálózat kiterjesztését, további megyeszékhelyek, vidéki nagyvárosok bevonását a minőségi vasúti szolgáltatásba.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Tízévesek a GYSEV első Flirtjei

iho/vasút   ·   2023.12.05. 16:00

Az első Stadler-motorvonat 2013. december 6-án állt forgalomba a zöld-sárgáknál a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésének részeként. A flotta azóta húsz szerelvényt számol.