Igazi viziváros, vizivillamosok – borzalmas idő van

Bánhidi Emese   ·   2014.09.12. 10:13
vizivili0

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében azt írja, hogy egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz. A VII. kerületi Munkás utcában „valószínűleg egy víznyomócső törhetett el”, beszakítva az útburkolatot.

A BKK diszpécserközpontjában égnek a vonalak, azt mondják: az eső miatt elég kemény reggelük volt.

(fotó: Vitézy Dávid Instagramja)

A Béke téren ma reggelre bokáig érő víz kavargott, Inkei Bence videója a cink.hu-n késő este készült.

Ma délelőttre már dugók is kialakultak, és vizivillamosunk is lett.

A Facebookra feltöltött fotók tanúsága szerint az 1-es villamos igen lassan tudott csak haladni a körúton.

A XXI. és a XXII. kerületben elakadt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Másfél óra alatt több mint tíz, az időjárás okozta káreseményhez kapott riasztást a szolgálat – írja közleményében az OKF.

Várjuk az esős fotóit!

Pacallá ázott a megállóban? Vagy éppen eláztatta egy figyelmetlen autós? Várjuk esős tömegközlekedős képeit szerkesztőségünk e-mailcímére!

A fővároson kívül is gondokat okoz az eső. Székesfehérváron, az Árvai utcát ötven méter hosszan öntötte el a víz. A helyszínre riasztott székesfehérvári tűzoltók a csatornába szivattyúzzák a vizet. A Komárom-Esztergom megyei Bakonybánkon pedig csaknem félméteres víz áll két ház előtt.

A nagy esőzéssel, illetve viharokkal összefüggésben csak az éjszaka országszerte mintegy hatvan esethez riasztották a tűzoltókat. Több jármű is elakadt az úton álló vízben.

A meteorológia nem biztat túl sok jóval. Az időkép előrejelzése szerint pénteken is csapadékos időnk lesz. Esőre, záporokra, zivatarokra nyugaton és a középső területeken lehet számítani. Helyenként jelentős mennyiségű eső eshet. Később északkelet felé tolódik a csapadékmező.

Több járásban is sárga riasztás van érvényben a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű, 25–30 millimétert meghaladó csapadék miatt az ország északi-nyugati és középső részén. Éjfélig Nógrádra és Komárom-Esztergomra adott ki az OMSZ másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést az eső miatt.

Mindenesetre valószínűleg jobban jártunk mint a kanadaiak, ahol mintegy 12 centiméteres hó esett az éjszaka. Calgaryban utak váltak járhatatlanná, fák dőltek ki, és magasfeszültségű vezetékek szakadtak le a hóviharban.

A szakemberek szerint ez a jelenség igen ritka szeptemberben, és az előrejelzések szerint kemény lesz a tél is arrafelé, nemcsak az ősz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek