Így állította meg Londont a metrósztrájk

MTI/iho   ·   2015.08.06. 21:15
metrostrike_london0

A délelőtti csúcs idején London 428 pontjáról jeleztek torlódást, ami a kétszerese a múlt hét csütörtökinek. Az egy hónappal ezelőtti metrósztrájk idején a mostaninál is rosszabb volt a helyzet, 1445 helyen, összességében 1224 kilométeren alakult ki dugó, de akkor még tartott a tanév, most pedig már sokan szabadságon vannak.

A londoni közlekedési vállalat szerint a délelőtti és a délutáni csúcsidőben 8200 busz szállította az utasokat a csütörtöki sztrájk idején, 250 buszt kifejezetten a munkabeszüntetés miatt kértek kölcsön szerte az országból, és a híres régi Routemaster-buszokból is szolgálatba állítottak többet. A buszvezetőknél azonban a szokásostól eltérően nem lehetett jegyet váltani készpénzért, az utasoknak elektronikus közlekedési kártyájukat vagy érintőkártyát kellett használniuk.

Könnyen lehet, hogy még nincs vége... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

Voltak olyanok, akik városnéző buszokat intettek le, hogy eljussanak úti céljukhoz, sokan pedig a vízi közlekedést választották. A londoni közösségi kerékpárrendszert extra biciklikkel bővítették. A vasútállomásokon is nagy volt a zsúfoltság.

A londoni metró tizenegy vonalon napi csaknem négymillió utast szállít, a tömegközlekedés igen drága, a havi bérlet 123 font (54 ezer 500 forint). Szerda este mind a 270 állomáson, mintegy 400 kilométeren állt le a forgalom, mert a metró dolgozóit képviselő négy szakszervezet és a közlekedési vállalat nem tudnak megegyezni a szeptember 12-étől tervezett hétvégi éjszakai működésről. A személyzet a munka és a magánélet közötti egyensúlyt félti, a munkáltató viszont azt hangoztatja, nagyvonalú ajánlatot tett, és kész 200 font (88 ezer forint) pótlékot fizetni a metróvezetőknek az éjszakai műszakért. Az állomáson dolgozóknak 500 fontos bónuszt kínál. A cég senkit sem akar kötelezni az éjszakai munkára.

A sztrájk napi 300 millió fontos veszteséget okozott, és mivel egyelőre nincs megegyezés, újabb munkabeszüntetésre lehet számítani. A szakszervezetek máris kilátásba helyezték a következőt, amely már kétnapos lenne.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek