Ikarus-fesztivált rendeznek a hétvégén Kőbányán

iho/közút   ·   2021.08.25. 18:10
02_ikarus_fesztival

Megismerni egy frissen restaurált Farost, az Ikarus első sorozatban gyártott csuklós buszának vezetőfülkéjében ülve megtapasztalni, milyen lehet buszvezetőnek lenni, vagy játékos feladatokat megoldani régi magyar buszok és mozdonyok között – mindez lehetséges lesz a Közlekedési Múzeum által szervezett Ikarus fesztiválon augusztus 28-án és 29-én, a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, Kőbányán.

Az Ikarus-rajongók nem fognak csalódni, hiszen a márka képviselőinek kisebb arzenálját lehet majd megtekinteni augusztus utolsó hétvégéjén a Közlekedési Múzeum leendő otthonában, a X. Kőbányai út 30. szám alatt található egykori Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, augusztus 28-án és 29-én 12 és 19 óra között.

A kiállításon megnézheti a közönség a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében frissen restaurált Ikarus 66-ost, népszerű nevén Farost. A most először látható Ikarus 66-os modell több éves restaurálási munka során nyerte el eredeti állapotát. A típus elterjedt becenevét, a Farost a jármű farmotoros elrendezése, és az ehhez kapcsolódó jellegzetes, a járműtestből hátra kinyúló motorsátor ihletett. Látható lesz továbbá a gyár exportsikereit megalapozó Ikarus 311-es, valamint egy 211-es autóbusz – a két jármű szintén a Közlekedési Múzeum tulajdona, utóbbi felújításával ugyancsak nemrég készültek el. Ide fog érkezni egy régi Ikarus 180-as, az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár első sorozatban gyártott elővárosi-városi csuklós busza, egy Volkswagen LT 55 teherautó alvázára épített városi midibusz típusa, egy 521-es, egy Ikarus 60-as és egy Ikarus 260-as, továbbá egy Ikarus E15-ös, egy Ikarus 521-es a BKV Zrt. jóvoltából. Lesz továbbá egy Ikarus 266-os és egy Ikarus 55-ös, amelyeket a Volánbusz Zrt. bocsát rendelkezésre. Ezen kívül a Közlekedési Múzeum kiemelt partnere, az Aeropark kiállítóhelyet működtető Légiközlekedési Kulturális Központ muzeális Ikarus autóbuszai is meglátogatják a rendezvényt a szombati napon, nevezetesen az Ikarus 250 Malév, az Ikarus 350 Malév és a Magyar Honvédség Ikarus 250 vezérkari tárgyalóbusza. Végül, de nem utolsó sorban a Lanta Kft. régi Ikarus 620-asa is látható lesz a Dízelcsarnokban.

Középpontban az időszaki kiállítás mozdonyai mellett ezúttal az Ikarus buszok lesznek, miközben programokban sem lesz hiány, hiszen a szervezők szombaton betűkereső játékkal, kitűzőkészítéssel és színezéssel várják a gyerekeket, az időszaki kiállításban pedig kurátori tárlatvezetések lesznek. A Dízelcsarnokban álló autóbuszok vezetőfülkéjébe be is lehet majd ülni, így bárki kipróbálhatja, milyen lehetett egy Ikarus volánja mögé ülni.

Érkezzen szombaton nosztalgiajárattal a Népligetből!

A Népliget és a Kőbányai úti helyszín között az Ikarus gyár egyik legismertebb busztípusa, egy Ikarus 55-ös (Bözsi) nosztalgiajárat is közlekedni fog a szombati napon. A járatot a Volánbusz Zrt. üzemelteti. Erre a járatra külön jegyet kell váltani elővételben online, vagy a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél.

A járatról további információ itt található.

Helyszín, jegyvásárlás, további információ

Egy jegy, két program: az ikarusos hétvégén való részvételhez a Volt egyszer egy Északi...a történet folytatódik című időszaki kiállításra kell a kívánt napra jegyet vásárolni, így a mozdonyok mellett most a buszok is megtekinthetőek ugyanazzal a jeggyel. Online jegyvásárlás itt.

Az Ikarus-fesztivál alatt, a Kertem nevű szórakozóhely 12 órától hajnali 1 óráig várja a látogatókat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek