Impozáns eredmények az erdei vasutakon

iho   ·   2013.09.27. 13:22
00

Augusztus végéig a legtöbb utast Szilvásváradon (158 ezer fő) és Lillafüreden (125 ezer) számolták. A legnagyobb arányú, több mint harminc százalékos növekedést Felsőtárkányban könyvelhették el úgy a tavalyi, mint a háromévi átlagához képest. Összesen 499 ezer utast regisztráltak, ami huszonnégyezerrel több, mint a 2010-es teljes utasszám – írják a Magyar Fejlesztési Bank sajtóközleményében.

Némi visszaesés volt Gyöngyösön (ahol a nyár közepén elengedhetetlenné vált a pályafelújítás megkezdése) és Gemencen, ahol az árvíz akadályozta hosszasan a közlekedést. A kiváló eredmény azért is különösen örömteli, mert a tavaszi hideg időjárás és a nyári dunai árvíz több hétre jelentősen visszavetette egyes kisvasutak forgalmát.

E számok két dolgot jeleznek. Egyrészt újra növekszik az érdeklődés régi értékeink, köztük az egészséges természetjárás iránt. Ezen érdeklődést az állami erdészeti társaságok igyekeznek is minél jobban kiszolgálni. Másrészt visszaigazolták az eredmények, hogy helyes gondolat volt az erdei kisvasúthálózatot felújítani, sőt több helyütt restaurálni.

Hibridmozdony a szilvásváradi vonalon<br>(forrás: MFB Zrt.)

Augusztus végén adta át az Egererdő Zrt. a mintegy félmilliárdos, EU-forrásból finanszírozott fejlesztését a szilvásváradi Szalajka-völgyben, megújítva a teljes járműállományt és üzembe állítva a világ második keskeny nyomközű hibridmozdonyát. Megkezdte a társaság a Mátravasút mátrafüredi vonalának és járműveinek felújítását is Gyöngyösön. Június óta a Mátravasúton – amelynek vonatai immár egy éve meghosszabbított útvonalon a mátrai Szalajkaházig közlekednek – lehetőség van „Párnás” (1. osztályú) kocsiban is élvezni a kisvasúti romantikát.

Az Északerdő Zrt. rövidesen megkezdi a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Mahócára vezető szárnyvonalának helyreállítását, amellyel biztosítja a kényelmes eljutást az idén megújult Andó-kúthoz, és összeköttetést teremt a társaság fónagysági és csanyiki erdei iskolája között.

Vili, az év vasúti szenzációja Királyréten

Az Ipolyerdő Zrt. élen jár a környezetbarát erdei vasút létrehozatalában: májusban tisztán elektromos meghajtású, napelemes motorkocsit állított üzembe, amivel nemzetközi sikert ért el.

A Gemenc Zrt. a kora nyári árvíz levonulása után azonnal nekilátott a Gemenci Erdei Vasút pályájának helyreállításának. Július vége óta az első nyolc kilométeres szakaszon újra járnak a vonatok a Gemenci-erdőben.

Rezét újra pöfög

A SEFAG Zrt. májusra befejezte a Mesztegnyői Erdei Vasút teljes járműállományának felújítását. A Zalaerdő Zrt. a nyáron teljesen környezetbaráttá tette egyik mozdonyát, és az év hátra lévő részében pedig erdei vasúti oktatókocsit épít.

Az erdei vasutak a menetrend szerinti közlekedés mellett számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket, amelyekről és a megvalósuló fejlesztésekről többek között a Kisvasútra fel! Facebook-oldalon lehet tájékozódni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek