Indiai szuperexpressz: megalakul a cég

iho   ·   2013.10.31. 11:56

Indiában hivatalosan is megalakult a gyorsvasúti állami vállalat, a High Speed Rail Corp of India (HSRC). A cég feladata lesz kijelölni és kialakítani a nagy sebességű folyosókat, amelyek alkalmasak lesznek az óránként 350 kilométeres sebességű vonatok közlekedésére – adja hírül a Railway Gazette.

A HSRC először a Mumbai–Ahmedabad nagy sebességű vonal előtanulmányait készíti el 650 millió rúpia értékben, majd más összeköttetéseket is előkészít a kormány döntései alapján. Ugyancsak feladata a vállalatnak a finanszírozás megoldása, majd a beruházások levezényelése.

Mint arról az iho.hu korábban beszámolt, az első indiai szuperexpressz építésében a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség is részt vesz. A szerelvények a mostani 8-9 óra helyett három és fél óra alatt futják majd be a két nagyváros között az új nyomvonalon az 540 kilométeres távot.

A HSRC megalakítása egybeesett egy Újdelhiben tartott nemzetközi konferenciával, amelynek témája a nagy sebességű vonatok közlekedése volt. Tizenkét ország szakemberei és olyan cégek, mint az Alstom, a Bombardier, a CAF, a Siemens és a Talgo tárgyaltak a fejlődő országoknak megfelelő olcsó megoldásokról.

Az indiai fél a konferencián elmondta: az állami vasúttársaságot érdekelné olyan gördülőállomány beszerzése is, amely, a meglévő infrastruktúra „marginális” módosítása mellett, 160-200 kilométeres óránkénti sebességre emelné a vasútvonalakon az elérhető gyorsaságot. Ennél nagyobb sebességhez már külön vonalak lennének szükségesek, ami India számára hatalmas pluszköltség lenne a földkivásárlások miatt, és a vágányok elkerítése is „társadalmi problémákat” vetne fel – mondta a konferencián Mallikarjun Kharge, vasútügyi miniszter.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek