Indul a hangversenyszezon!

iho   ·   2015.09.18. 13:37

Beethoven nagy klasszikusával, az Eroica szimfóniával indítják az évadot szeptember 25-én a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián. Elhangzik Berlioz népszerű Római karnevál – nyitánya, valamint Saint-Saëns gyönyörű III. hegedűversenye is egy tehetséges fiatal koreai művész, Sooji Kim közreműködésével.

A hangversenyműsorok összeállításának fontos szerepe van abban, miként jut el a zene a közönséghez. A hagyományos nyitány-versenymű-szimfónia felépítés unalmassá válhat, ha ismétlődik – egy egész bérleti évad nyitóhangversenyén azonban kifejezetten szerencsés: zenekar és karmester egyaránt leteszi névjegyét az asztalra, jelezve közönségének: lásd, mennyi mindent tudunk. Berlioz egyik legismertebb nyitánya a római farsang szédítő forgatagát festi le, felvillanyoz és kíváncsivá tesz, tudva hogy Berlioz a romantika francia zenéjének első úttörője. Hová vezet az általa megkezdett út? Erre a kérdésre ad szép választ Saint-Saëns III. hegedűversenye, a megkapó dallamok egész tárháza. Ismét rádöbbenhetünk arra, mennyire összeköti a világot a zene egyetemes nyelve, hisz egy kiemelkedően tehetséges fiatal koreai művész, Sooji Kim hegedűjén szárnyal fel mindez. A koncert második felében aztán megtapasztalhatjuk, hogy zenekar és karmestere, Csaba Péter egyaránt anyanyelvi szinten tudja tolmácsolni Beethoven üzenetét hősiességről, állhatatosságról, a gyász méltóságáról és a győzelem mámorító öröméről az Eroica szimfónián keresztül.

Az új évadban a zenekar nyolc bérletsorozatának összesen 54 koncertje közül választhat a közönség, de számos bérleten kívüli hangversenyt is szerveznek. Baráti Kristóf, Kobayashi Ken-Ichiro, Takács-Nagy Gábor, Perényi Miklós – csak néhány a neves vendégművészek közül. Kocsis Zoltán két alkalommal is színpadra lép velünk a Művészetek Palotájában – először mint karmester, majd mint zongorista. A mesterbérletben emellett az operák világának jó ismerője, Kesselyák Gergely rendez gálaestet Fekete Attilával, valamint elhangzik Mahler (befejezetlen) X. szimfóniája és a Carmina Burana, Csaba Péter vezető karmester vezényletével. Folytatódnak gyermek- és ifjúsági programjaink, kamarazenei sorozataink, valamint a legjobb koncerteket szombat délelőttönként ismétlő Varga László-bérlet is.

Az évadnyitó, szeptember 25-i koncert az Erdélyi Miklós-bérletsorozat első estje; Lukács Miklós-bérletük első hangversenye október 9-én, egy orosz esttel indul, szintén a Zeneakadémián. Csajkovszkij 1812 – nyitánya és VI. szimfóniája mellett Glazunov hegedűversenye hangzik el a MÁV Szimfonikusoknál egykor szárnyait bontogató, ma már világhírű hegedűművész, Baráti Kristóf előadásában. Vezényelni a zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője, Csaba Péter fog. A hangversenyt október 12-én Veszprémben is előadja a zenekar, szintén Baráti Kristóf közreműködésével.

Ezt követően, október 27-én magyar estet rendeznek a MÁV Szimfonikusok. A 100 éve született komponista tiszteletére két népszerű Goldmark mű (a Sakuntala – nyitány, valamint a Hegedűverseny Banda Ádám tolmácsolásában), Dubrovay László Magyar szimfóniája, valamint Kodály: Fölszállott a páva – változatok egy magyar népdalra c. műve hangzik el a Zeneakadémián, Medveczky Ádám vezényletével (Erdélyi-bérlet).

Ebben az évadban is tematikus koncertekkel várja a családokat a zenekar ifjúsági sorozata, az „Unokák és nagyszülők hangversenyei” szombat délelőttönként a Nemzeti Múzeumban. Elsőként, október 31-én francia zeneszerzők gyerekekről szóló darabjai kerülnek terítékre (Bizet: Gyermekjátékok – Kis szvit, Fauré: Dolly – szvit, Debussy: Gyermekkuckó – szvit); vezényelni az a Dinyés Dániel fog, aki a tavalyi évadban a népzenével ismertette meg a gyerekeket e bérletsorozat keretében.

November 6-án Haydn egész életművének foglalata, A teremtés kerül műsorra a Zeneakadémián Fodor Beatrix (szoprán), Varga Donát (tenor), Rácz István (basszus), valamint a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. Vezényel: Csaba Péter (Erdélyi-bérlet). A karácsonyi ünnepek előtt, december 19-én gyerekekre szabva hallhatjuk ugyanezt, egy ’zenés képeskönyv’ formájában. Haydn: A teremtés c. művéből három fiatal énekes, valamint a Budapesti Ifjúsági kórus közreműködésével hallhatunk részleteket az unokák és nagyszülők hangversenyei sorozat keretében. Vezényel: Csaba Péter.

December 11-én az idén 200 éves Mosonyi Mihály emléke előtt tiszteleg a zenekar – zongoraversenyét Palojtay János előadásában hallhatjuk a Zeneakadémián. Ezt két remekmű: Erkel Ünnepi nyitánya és Csajkovszkij Téli álmok szimfóniája fogja közre, Héja Domonkos vezényletével (Lukács-bérlet).

Az eddigiekhez hasonlóan havi egy alkalommal, keddenként 16.30-tól jelentkezik a zenekar Búgócsiga nevű zenés foglalkozása babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezik Szeretethang elnevezésű koncertjeiket várandós kismamák és az őket kísérők részére. A hangszereket bemutató játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép összesen négy alkalommal jelentkezik. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Folytatódnak a tavaly nagy sikerrel indított Évszak koncertek is, amelyek mindig az adott évszakhoz igazodnak Vivaldi: A négy évszak hegedűverseny-ciklusa alapján. A Zene-Tér-Kép illetve Évszak koncerteket váltakozva rendezik szombat délelőttönként 10 órától; kedvezményes árú, összevont bérlet kapható rá. A koncertekről bővebb információ a www.mavzenekar.hu honlapon olvasható!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek