Indul a tavaszi gyermekvasutas tanfolyam

iho/vasút   ·   2019.01.15. 11:29
400px_gyermekvasut_toborzas_2019tavasz

Idén tél végén is elindul a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az érdeklődő iskolások a www.gyermekvasut.hu weboldalon keresztül regisztrálhatnak. A négyhónapos képzést követően a gyerekek a nyáron állhatnak először szolgálatba. Az érdeklődők még a tanfolyam kezdete előtt betekinthetnek a gyermekvasutasok feladataiba: január 27-én, vasárnap Széchenyihegy állomáson nyílt nappal várják az érdeklődő családokat.

2019-ben is elindítja a tavaszi tanfolyamát a Gyermekvasút, a kurzus február 2-án kezdődik (forrás: Széchenyi-hegyi Gyermekvasút)

A képzés során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. A leendő gyermekvasutasok heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában. Elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és főként az utasokat. Természetesen mindeközben az általános iskolájukban is jó eredményt kell produkálniuk.

A tanfolyamra olyan negyedik, ötödik vagy hatodik osztályosok jelentkezhetnek, akiknek a tanulmányi átlaga legalább négyes, a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra, továbbá a szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük hozzájárul a jelentkezéshez. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az az októberben induló őszi képzéssel próbálkozhat legközelebb.

Jelenleg mintegy ötszázötven gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven ifjúsági vezető, korábbi gyermekvasutas segíti, irányítja. Nyáron száznegyven ifjú gyermekvasutast avattak fel. Ezzel sokan talán évtizedekre a vasutas szakma mellett kötelezik el magukat, gyakori ugyanis, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok lesznek, mások a közlekedési ágazat egyéb területein helyezkednek el.

További információt a jelentkezésről és a tanfolyamról ide kattintva érhetnek el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek