Informatikai háttérrendszerrel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot

iho.hu   ·   2023.06.10. 18:00
recycling

Júliustól teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

Nemcsak a lakossági kommunális szemét, hanem a szétválogatható és újrahasznosítható hulladékok, valamint a vállalati ügyfelek melléktermékeinek elszállítására és kezelésére is kiterjed az a koncesszió, amelyet tavaly nyert el a MOL Nyrt. A koncesszió újragondolásának eredeti társadalmi küldetésével egybeesik a hulladékgazdálkodási rendszer digitalizációs támogatásának célja: minél kevesebb szemét kerüljön passzív lerakókba, illetve a lehető legtöbb anyag jusson el újrafeldolgozásba és újraértékesítésbe, ezáltal kerüljünk közelebb a körforgásos gazdaság megvalósulásához.

Az informatikai háttér meghatározó része az egész folyamatnak: jelen van a szállítások diszpécseri szolgáltatásától, a gyűjtőtartályokon át egészen a gépi szétválogatást végző berendezések programozásáig. Míg korábban széttöredezett, alacsonyabb színvonalú IT-rendszerek álltak csak a hulladékszállítást és feldolgozást végző vállalatok rendelkezésére, mostantól a MOL kezelésében ez is meg fog változni.

A felhasználók, azaz a lakosság és a cégek is azt fogják tapasztalni, hogy a korábbi, több mint két tucat regionális szolgáltató helyett integrált, országosan egységes rendszer lép majd életbe, amely a nagyfokú automatizáltságnak és a korszerű informatikai támogatásnak köszönhetően kevert hulladékot is képes lesz szétválogatni és újrafeldolgozni. Sokkal rugalmasabb is lesz, hiszen akár a díjak, akár pedig a szolgáltatások tekintetében egy korszerűbb, a fenntarthatóságot szem előtt tartó rendszerrel fognak megismerkedni az ügyfelek. Az új megoldás jelentőségét jól jellemzik a várható volumenek irányadó számai: országosan megközelítőleg öt és félmillió ügyfél évi körülbelül 16–18 millió számláját kell kezelni.

Az SAP megoldás bevezetése során a Onespire Zrt. felelt a komplex projekt teljeskörű és sikeres leszállításáért. A magyar tulajdonú cég több mint tízéves tapasztalatot gyűjtött a jelentős méretű, hazai és külföldi piacvezető nagyvállalatoknak végzett közüzemi és egyéb ipari célú SAP rendszerek bevezetése során. A MOL több különböző területen használ már évtizedek óta SAP szoftvereket, így volt elképzelésük a feleknek, hogy mit várhatnak el egymástól, hiszen a digitalizáció támogatásában az SAP megoldásai korábban is hatékonyabbá tették a nagyvállalat működését, amely az iparág más szereplőire is pozitív hatással volt. Ugyanakkor újdonság, hogy ebben a projektben a RISE with SAP termék és szolgáltatás csomag keretein belül kezelték a fejlesztést, amelynek előnyei leginkább a felhő alapon történő működésben, továbbá a skálázhatóság és a rugalmasság terén mutatkoznak meg. A mind földrajzi, mind funkcionális értelemben több lépésben kiépítendő IT-struktúrához ideális ez a megoldás. Ezt a RISE with SAP csomag az éles használat során is messzemenően elősegíti. Az új rendszer bevezetése során plusz kihívásként merült fel, hogy számos ponton az állami szabályozás még tisztázatlan volt – többek között a hulladéktörvény is csak időközben állt össze –, így olyan megoldást kellett kiépíteni, amelyet a végleges elvárásokhoz lehetett igazítani.

A projekt kezdetétől a 2023. júliusi éles indulásig 21 hónap telik el, néhány ponton azonban a mai napig fennáll a változtatás lehetősége. Ennek a kezeléséhez is ideális volt az implementáció során alkalmazott MVP megközelítés. Az MVP – azaz a minimum viable product – módszertan lényege, hogy az egyes mérföldkövek elérésénél az üzleti igényeket még éppen kielégítő célokat tűznek ki a fejlesztők, amelynek során prioritást élvez az, hogy ami elkészült, az megbízhatóan működjön alapszinten. Ez lehetővé teszi a következő mérföldkő irányába a kitűzött határidőn belüli továbblépés lehetőségét, egyúttal persze teret adva azzal párhuzamosan a további fejlesztéseknek és az elért eredmények megerősítésének.

A júliusi indulást követően még hónapokon át folyik majd további rendszerelemeken a munka, így idővel a háttér megoldásokon túl az egyedi létesítmények üzemeltetése és a feldolgozott végtermékek értékesítésát is teljeskörűen SAP-alapokra helyezik.

SAP

Az SAP (NYSE: SAP) az üzleti alkalmazások piacvezetőjeként abban segít, hogy a vállalatok jobb működési hatékonyságot érjenek el iparágtól és mérettől függetlenül. Felruházza az embereket és szervezeteket a hatékonyabb együttműködés képességével – a háttértámogatástól az igazgatótanácsig, a raktártól az eladás helyéig, az asztaltól a mobil eszközökig. Az SAP ügyfelei a teljes globális kereskedelem nyolcvanhét százalékát generálják. A gépi tanulás, a dolgok internete (IoT) és a fejlett analitikai technológiák segítségével az ügyfelek vállalkozásai intelligens vállalkozásokká válnak. Egyszerűsíti a technológiát a vállalatoknak, hogy úgy használhassák szoftvereiket, ahogyan szeretnék – fennakadások nélkül. Végponttól végpontig terjedő alkalmazás- és szolgáltatáscsomagunk világszerte huszonöt iparágban teszi lehetővé üzleti és állami ügyfeleink számára a nyereséges működést, a folyamatos alkalmazkodást és a változást.

SAP Hungary Kft.

A hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, megoldásai áthatják a magyar gazdaságot. Ügyfelei között megtalálhatók a néhány fős vállalkozásoktól kezdve a több ezer főt foglalkoztató tőzsdei cégekig, ideértve az állami szervezeteket is. A hatékonyabb működést biztosító szoftverek értékesítése, bevezetése mellett, világpiacra is készülő innovatív és komplex termékfejlesztést, és nemzetközi terméktámogatási munkát egyaránt végez az SAP magyar leányvállalata 1997 óta.

Onespire Zrt.

Magyarország egyik vezető hazai tulajdonú informatikai és menedzsment tanácsadó vállalata. Fő tevékenységeik közé tartozik a vállalatirányítási rendszerek bevezetése, az IT rendszerintegráció, valamint az üzleti folyamatokhoz kapcsolódó informatikai és vezetői tanácsadás. Céljuk, hogy támogassák ügyfeleiket hatékonyabbá és versenyképesebbé válni a digitális világban.SAP partnerként a Onespire Zrt. az SAP termékfejlesztési trendjeit figyelembe véve alakítja üzleti stratégiáját. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb SAP alapú megoldásokat tudják kínálni, amelyek optimálisan illeszkednek ügyfeleik üzleti igényeihez, növelve azok hatékonyságát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek