Iparvágány a Gemencben

Vörös Attila   ·   2014.03.14. 17:45
IMG_9844__140312_Porboly__M62306__400

A Gemenci Állami Erdei Vasút pörbölyi végállomásán komoly fatelep is működik, a Gemenc javait itt dolgozzák fel vagy adják tovább. A faanyagot legnagyobbrészt kisvasúti tehervonatokkal hordják a Gemencből főleg a téli időszakban.

A kisvasúti állomás mellett fekszik a Bátaszék–Baja-szakasz közepénél Pörböly vasútállomása. A két állomást iparvágány köti össze, a normál és a keskeny nyomtáv a fatelep területén kerül egymás mellé. Itt lehetőség van akár közvetlen átrakásra is a kis- és nagyvasúti vonatok között.

A 306-os Szergej érkezik a pörbölyi iparvágányra négy üres kocsival<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

A favonatokat a MÁV hálózatán a Rail Cargo Hungaria húzza, Pörbölyt heti egyszer, szerdánként szolgálják ki. A tehervonatokat az utóbbi években remot Dácsia vitte, január óta azonban a szekszárdi tolatóshoz hasonlóan már Pörbölyre is Szergej jár. Mióta Dombóváron remot 62-es is van, az is rendszeresen előfordul a pörbölyi iparvágányon. A fával rakott kocsikat a kiszolgáló tehervonat Bátaszéken át Dombóvárra továbbítja.

A pörbölyi tolatós még Dombóvár és Bátaszék között

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek