Irány a Hold! Most az oroszokon a sor

iho/repülés   ·   2012.02.09. 08:00
ZOND7_cim

Toborzókampányt indított az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkozmosz és a Gagarin Űrhajós Kiképzőközpont: az űrhajósok új csoportja leginkább arra kap majd kiképzést, hogy a Holdra repüljön – mondta az EchoMoszkva rádió műsorában a Roszkozmosz vezetője.

Vlagyimir Popovkin azt is bejelentette, hogy a verseny nyitott: bármely orosz állampolgár jelentkezhet, akinek megfelelő technikai vagy orvosi szakképzettsége van. Popovkin a Pravda.ru szerint azt mondta, hogy a mai modern tudomány már felkészült a Hold kihasználására, és az első orosz holdexpedíció már ebben az évtizedben elindulhat.

A Ciolkovszkij-múzeum: ide kerülnének majd a sikeres orosz Hold-expedíció relikviái<br>(fotó, grafika: wikimedia)

Tavaly ilyenkor az ügynökség előző vezetője, Anatolij Perminov hasonlóképp nyilatkozott az orosz holdraszállásról. A Phobosz-Grunt szonda év végi kudarca után pedig az űrügynökség egyes munkatársai elismerték, hogy mostantól fogva az erőfeszítéseket a Holdra koncentrálják.

A Pravda.ru cikke szerint az orosz szakértők a Hold sarkvidékeit tartják alkalmasnak emberek lakta holdbázisok építésére, hiszen ott jeget is felfedeztek, tehát  adott a bázis vízellátása. A bázisokon rádióteleszkópokat lehetne telepíteni, amelyekkel olyan megfigyelésekre nyílik lehetőség, amilyeneket a földről nem remélhetünk – jelezte az Interfax hírügynökségnek az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének vezetője. Az akadémikus szerint ilyen tudományos központokat 2040–2050 táján lehet majd a Hold felszínén kiépíteni.

A hatvanas évek elvesztett Hold-versenye: a Zond ember nélküli űrhajó megkerülte a Holdat, de nem szállt le rá

A program első elemeként ember nélküli űrhajót indítanának a Holdra, amely vissza is tér a Földre, utána holdjárművek kutathatják fel a holdbázis legjobb helyszínét. A szakértők szerint a program legkomolyabb akadálya a föld körüli térségben húzódó „halálos szemétövezet”.

Közben azért más problémákról is szó esik: 2015-re két űreszközt küldtek volna a Holdra, de ezeket azért kell egy évvel elhalasztani, hogy a kudarcos Phobos Grunt kísérlet után át kell dolgozni bizonyos technológiai megoldásokat, amelyeket a holdprogramban is használnának.

Kapcsolódó hírek