Ismét bezár Dunakeszi!

iho   ·   2013.06.28. 19:00
cim2

A polgármester szabálytalan és törvénytelen üzemeléssel vádolja a sportrepülőket

A város polgármestere június 24-i keltezéssel küldött levelet az Opitz Repülőklubnak, amelyben 192 szabálytalan, üzembentartói engedély nélküli  repülést emleget április hónapban.

Dióssi Csaba azt írja: „Az üzembentartási feladatokat ellátó Malév Repülőklub szerződéses kötelezettségének eleget téve feljelentéssel él az illetékes hatóságok felé, azonban ezen feljelentések nem akadályozzák meg a jogsértő cselekményeket, azok a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala elmarasztaló döntése ellenére is tovább folytatódnak.”

A későbbiekben a Malév Repülőklubbal kapcsolatban a levél már nem a feljelentés, hanem a jelentés kifejezést használja, „amelynek alapján június hónapban ismételten engedély nélküli használat folyt”.

A polgármester a következőkben kijelenti: „A repülőteret használó tisztességes sportolók érdekében a jelenlegi állapot a továbbiakban tarthatatlan. Olyan személyek akadályozzák a zavartalan sporttevékenységet, akik a Képviselő testület döntése tudatában és azzal szemben cselekszenek. Egy felelősen és jogszerűen működő önkormányzat nem engedheti meg, hogy tulajdonát a vonatkozó jogszabályi előírásokat semmibe vevő személyek és szervezetek önkényesen használják, mindezzel jelentős kárt okozva a város lakosságának és a repülőteret szabályosan használó sportolóknak.” A levél június 30.-ig ad időt a repülőgépek elszállítására, a végén pedig „a repülőtér viszonyainak végleges és megnyugtató” rendezését említi.

Az Opitz Klub szerint a polgármester semmibe veszi a törvényt és a bírósági ítéletet

Az Opitz Nándor Repülőklub a körzet képviselőjének, a magyar Vitorlázórepülő Szövetségnek és más érintetteknek küldött levelében azt írja: a polgármester valótlanul állítja, hogy a dunakeszi repülőtéren rendszeresen szabálytalan repülések folynak. A valóság a klub szerit ezzel szemben az, hogy „a Nemzeti Közlekedési Hatóság a polgármester által hivatkozott határozatait fellebbezésünkre a másodfokon eljáró hatóság megsemmisítette, így ezekre hivatkozva a repülőtér tulajdonosi hozzájárulásának megvonása nem indokolt”.  A klub szerint a városi rendőrkapitányságra érkezett feljelentéseket szabálysértés hiányában elutasították, az eljárások megszüntetése miatt benyújtott jogorvoslati kérelmet pedig a Pest megyei Ügyészség utasította el.

„Az Opitz Nándor Repülőklub  – az elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete szerint is – jogszerűen használja a dunakeszi repülőteret, érvényes szerződéssel rendelkezik, így egyetlen elmarasztalás sem érte a polgármester által említett ’szabálytalan” repülések miatt” – folytatódik a klub levele. –  „Repüléseink mindaddig nem tekinthetők szabálytalannak, amíg a használati szerződésünk ügyében indult per jogerősen le nem zárul, ezt az NKH, a városi rendőrkapitányság és az ügyészség is elismerte, így számunkra nem világos, hogy Dióssi Csaba mire alapozza az állításait.”

Az Opitz klub végül leszögezi, Dióssi Csaba valótlan okok miatt vonta vissza a dunakeszi repülőtér üzembentartójának a szerződését, a klub mélységesen elítéli a polgármester „törvényt és bírósági ítéletet semmibe vevő, hivatalával visszaélő magatartását”, és mindent megtesz azért, hogy Dunakeszin „ismét repülhessenek a honos repülőklubok sportolói és vendégei”.

A Malév Klub nem tud a hatóság elmarasztalásáról, megalapozatlannak tartja a döntést

„Megdöbbenéssel és rendkívüli sajnálattal vettem tudomásul a június 24-én kelt levelét” – válaszolt a polgármesternek Benedek János, a Malév-klub elnöke, aki arra utalt, hogy az árvízi védekezés kapcsán kifejezetten jónak tűnő viszony alakult ki az önkormányzat és a MALÉV Repülőklub között, miután a klub tagjai nagy létszámban vettek részt az árvízi védekezésben, a repülőtéren pedig logisztikai központot alakítottak ki a védekezésben részt vevő rendvédelmi erők számára a MALÉV Repülőklub épületeiben. Ezek után „rendkívül váratlanul” érte a klubot az  intézkedés az üzemben tartási szerződés meghosszabbításának elutasításáról.

„Ez intézkedés az ön megállapításával ellentétben, egyáltalán nem szolgálja a repülőteret jogszerűen használó pilóták érdekeit” – hangzik a továbbiakban a válasz. „Ellenkezőleg, a sportrepülő szezon kellős közepén arra kényszeríti őket, hogy eddigi egzisztenciájukat feladva, új bázist keressenek repüléseik folytatásához, szinte megoldhatatlan feladat elé állítva a repülőklubot a kiképző repülések folytatása terén, amelyeknek az alanyai, az ifjú, általában középiskolás növendékek, akiknek sem az anyagi, sem a családi lehetőségei nem engedik meg, hogy egy Dunakeszitől távoli bázison próbálják megvalósítani álmaikat.”

Ezután a Malév Repülőklub elnöke is cáfolja a polgármester állításait. „Nem tudunk a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának érvényes elmarasztaló döntéséről.... az ön által szabálytalannak minősülő repüléseket eddig semmilyen hatóság nem ítélte szabálytalannak.”

Benedek leszögezi: az intézkedés a MALÉV Repülőklubot, annak ellenére, hogy az teljes mértékben eleget tett szerződéses kötelezettségeinek, rendkívül súlyos helyzetbe hozza. ”Nagy nehézségekkel és komoly anyagi áldozatokkal tudják csak folytatni sportrepülésüket klubunk pilótái és növendékei, egy megalapozatlan és érthetetlen önkormányzati döntés következtében” – zárja válaszát a Dióssi Csaba dunakeszi polgármesternek Benedek János, a Malév Repülőklub elnöke.

Mint azt az iho/repülés legutóbbi összefoglalójában olvashatták, a dunakeszi képviselő testület nemrég felvetette, hogy egy uszodát is tartalmazó sportkomplexumot épít a a repülőtéren. Repülőtérről sportterületté változtatták meg a reptér településszerkezeti besorolását, és módosították az agglomerációs törvényt is, hogy a dunakeszi repülőtér és az alagi lóversenytelep és lóversenypálya is beépíthető legyen.

Kapcsolódó hírek