Ismét egy afrikai légikatasztrófa

iho   ·   2013.03.05. 08:35
cim

Legalább öt, más hírek szerint jóval több, akár 28-29 halálos áldozata is van annak a kongói légibalesetnek, ami akkor következett be, amikor a helyi CAA társaság légcsavaros-gázturbinás Fokker 50-ese próbált leszállni nagyon rossz időben Goma városának repülőterén.

A CAA Fokker 50-ese

A Lodja városa felől érkező 58 személyes légcsavaros-gázturbinás gépen nagyrészt teherárut szállítottak, ezért voltak csak kilencen a fedélzeten. Az áldozatok száma viszont azért  bizonytalan, mert a gép a repülőtér pályájának elérése előtt épületek közé csapódott. A kongói hatóságok szerint az utasok közül hárman maradtak életben.

Fekete-Afrika produkálja a földön a legrosszabb repülésbiztonsági mutatókat, a régióban Kongó különösen veszélyes országnak számít, és maga Goma városa is, amelynek repülőterét 2002-ben egy vulkánkitörés tönkretette, és a pályát csak részben állították helyre.

A társaság egy korábbi balesete Gomában: túlfutott az MD-82-es, előtérben a vulkánkitörés maradványai

Az Aviation Safety Network adatai szerint az 1992-ben indított légitársaság, a Compagnie Africaine d'Aviation 1997 óta az örödik gépét veszti el: két Convair légcsavaros szállítógép után egy Boeing 727-es és egy MD-82-es is leírásra került különféle balesetek során, közben a társaság 2006 óta szerepel az Európából kitiltott hordozók listáján.

Kapcsolódó hírek