Ismét járhatatlan a Gotthard

iho/vasút   ·   2012.11.15. 07:00

November 14-én nem sokkal 16 óra 30 perc után az Uri kantonbeli Gurtnellen közelében hegyomlás történt. A 150 köbméternyi sziklatörmelék egy része a vasúti vágányokra zúdult. Egy nemrég telepített riasztóberendezés megfelelő működésének köszönhetően azonnal meg tudták állítani a vonatokat. Személyi sérülés szerencsére nem történt; a minden bizonnyal jelentős anyagi kárt még nem mérték fel.

A mai nap folyamán geológusokkal vizsgáltatják meg az omlás helyszínét. A Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) közleménye szerint többnapos vágányzárral kell számolni. A tranzitforgalmat terelik, a helyi utasokat pedig Flüelen és Göschenen között vonatpótló buszokkal viszik. Ezért a Luzernből vagy Zürichből Svájc déli része és Olaszország felé utazóknak egy órával hosszabb menetidőre kell számítaniuk. Bázel, Olten, Aarau és Bern felől a Lötschberg–Simplon útvonalon át érdemes kerülni.

Idén nem ez volt az első alkalom, hogy ezen a helyen sziklaomlás bénította meg a Gotthardbahn forgalmát. Júniusban csak dinamit segítségével tudták eltávolítani a pályára zúdult háromezer köbméter sziklatörmeléket. Akkor egy hónapon keresztül járhatatlan volt az Észak- és Dél-Európa közötti személy- és teherforgalom számára egyaránt jelentős vasútvonal.

Kapcsolódó hírek