Ismét képeznek pilótákat Szolnokon

iho   ·   2017.02.10. 19:57

Másod-helikoptervezető képzés indult az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison, Szolnokon, adja hírül a honvedelem.hu portál. A hivatalos megnyitón dr. Orosz Zoltán altábornagy tartött köszöntőt, Apáti Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási csoportfőnöke ismertette a jelöltek programját: „Az iskolai végzettséggel, nyelvtudással, életkorral kapcsolatos feltételeknek megfelelő pályázók első komoly rostálása az előírt repülőorvosi alkalmassági vizsgálaton történt. Az egészségileg, pszichikailag, fizikailag megfelelt jelentkezők ezt követően 50 hetes tanfolyamrendszerű képzésen vesznek részt."

Mint elmondta, a képzés első részét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának repülés-elméleti alapképzése jelenti.

Ezt követi az ejtőernyő- és mentőeszköz-kiképzés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportja vezetésével. Ennek során kilenc ugrást kell végrehajtani. A másod-helikoptervezető jelöltek a sikeres vizsgák és kiképzések végrehajtása után kezdik meg gyakorló repülőképzésüket a harmadik fázis során, először Zlin-242 L típusú, könnyű oktató gyakorló repülőgépen. A kiképzés befejező szakaszában 16 hetes Mi-8/17 típusátképzés következik, után a jelöltek helikoptervezető beosztásba kerülnek Szolnokon a bázis állományában - mondta az ezredes.

Dr. Orosz Zoltán altábornagy beszédéből kiderült, hogy a fázisokat sikerrel teljesítők már egy év múlva kinevezett másod-helikoptervezetőként repülhetnek, „hiszen pilótákra szükség van” - fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.