Ismét repülhetők az öreg csodagépek!

iho   ·   2014.06.27. 10:00
cim

Szombaton ismét várja Budaörs és a Goldtimer Alapítvány a repülés szerelmeseit, az egykori aviatika híveit, a nosztalgikus lelkeket, pláne akikben mindez együtt él és mozog.

Az Alapítvány ismét felvonultatja teljes flottáját, amit bárki kipróbálhat, aki támogatja az alapítvány munkáját. Márpedig a géppark egyre terebélyesedik, és egyre színesebb.

(fotók: Sztraka Ferenc, Márványi Péter)

Akik az egykori utasszállítók duruzsoló repülésére kíváncsiak, választhatják a magyar oldtimer repülés sztárját, a Li-2-es kétmotoros egykori utasszállítót, a Maszovlet alaptípusát, azt a gépet, amivel újra indult a légiközlekedés a háború után Magyarországon. A gépnek lesz egy hosszabb és az utasok jelentkezésének függvényében több rövidebb repülése, a hosszabb egészen Visegrádig viszi a fedélzeten lévőket, a rövidebb Budapest környékére, ezek a repülések akár napnyugtáig tartanak.

Akik az „Azok a csodálatos férfiak” bűvöletében nőttek fel, a Po-2-essel próbálhatják ki a természetközeli géprepülést, nyitott kabinban, az öthengeres csillagmotor varrógépszerű nosztalgikus kattogása közepette. A kétfedeles viszonylag erős szélben egészen különös élménnyel lepi meg az utasát: mintha helikoptert játszana, úgy tud szinte egyhelyben megállni a levegőben, annyira kis sebességű repülésre képes.

De hasonlóan izgalmas élmény bepréselődni a pilóta mellé Rubik Ernő legendás motoros vontatógépe, a Kánya jobb ülésébe. A meglepően mozgékony, ugyancsak csillagmotoros (elől látjuk mozogni a szelepeket!) gépecske a negyvenes–ötvenes évek korszakát idézi, sok sportrepülő ezzel a madárral kapta élete első vontatását.

És sok sportrepülő először a Cimbora ülésében emelkedhetett a levegőbe: igen, a kilátogató számára adott a motornélküli nosztalgia-repülés csodája is, ezen az ugyancsak Rubik Ernő által konstruált kétüléses faépítésű vitorlázógépen. És ha igazi szerencse éri az illetőt, akkor ráadásul épp a Kánya vontatja majd a Cimborát: no ez aztán tényleg az egykori, sok évtizeddel ezelőtti sportrepülés felidézése.

Minderről további információ a Goldtimer Alapítvány weboldalán érhető el,  jelenkezni pedig az info@goldtimer.hu címen lehet.

Mégegyszer tehát: várnak mindenkit a csodagépek és pilótáik szombaton Budaörsön!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek