Ismét van közvetlen Belgrád–New York repülőjárat

MTI/iho   ·   2016.06.23. 11:40

Majdnem negyed évszázad után újraindult csütörtökön a februárban bejelentett Belgrád–New York közvetlen légijárat, amely Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint hozzájárul Szerbia és az Egyesült Államok gazdasági és diplomáciai kapcsolatainak javításához. Az Air Serbia légitársaság Nikola Tesla nevet viselő, idén májusban átvett Airbus 330-as gépének első útja negyven perces késéssel indult a járat ünnepélyes átadását követően. A szélestörzsű gép hetente ötször közlekedik majd a két város között, a nyugat-balkáni térségben ez az egyetlen közvetlen légi járat New Yorkba. A szerb főváros és az Egyesült Államok legnépesebb városa közötti útra eddig több mint tizenötezren vásároltak jegyet.

Az első repülőjáratot Belgrád és az Egyesült Államok között 1963-ban indította New Yorkból a PanAm légitársaság. 1970-től a JAT előbb heti három, majd minden nap indított járatokat, az 1990-es évek háborús időszakában azonban ezek a járatok megszűntek. Az Air Serbia nemzeti légitársaság 2013 októberében kezdte meg működését, miután a szerb kormány aláírta a stratégiai partnerségről szóló szerződést az Egyesült Arab Emírségek Etihad légi közlekedési vállalatával. Ezzel megszűnt a volt jugoszláv légitársaság, a JAT, illetve utóda, a JAT Airway, s megalakult az Air Serbia, amelyben az Etihadnak negyvenkilenc, a szerb államnak pedig ötvenegy százalékos részesedése van.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek