Isonzó Expressz 2016: az első lépések

iho   ·   2016.02.02. 15:59

A Nagy Háború centenáriuma alkalmából tavaly nyáron, első ízben közlekedő Isonzó Expresszt hatalmas érdeklődés övezte, amikor 550 utasával kigördült a Keleti pályaudvarról. A különvonatot a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, az Indóház Lapkiadó, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben. A nagy sikerű út eredményeként a programot idén is megismételjük, új lehetőségekkel, látnivalókkal bővítve: az Isonzó Expressz július 17-21. között ismét elindul emlékútjára, hogy utasai felkeressék az isonzói csaták további helyszíneit, valamint megemlékezzenek és tisztelegjenek a magyar hősök emléke előtt.

Az Isonzó Expressz 2016. február 9-i sajtótájékoztatóján felszólal a Honvédelmi Minisztérium képviselője, valamint Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az eseményen részt vesz továbbá a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője és Bánkuti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Isonzó Expressz 2016-ban új útvonalon közlekedik, a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül, amelyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára.  A vonat Orfeum kocsijában útközben fellép a Sebő együttes. Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 100 évvel ezelőtti csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában.

A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét.

Az utazás zárónapján, július 21-én lesz a központi megemlékezésre. A svetói katonai temetőben közös szlovén-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek meg az I. világháborúban elesett hősökről.

Az utazásról részletes információkat cikkünk előzményében, vagy a MÁV Nosztalgia Kft. honlapján találhatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek