Isonzó Expressz jövőre is!

iho/vasút   ·   2015.11.09. 08:45
isex2016_0

A különvonatot az Indóház, a MÁV Nosztalgia, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben, és a nagy sikerű út eredményeként a programot 2016-ban is megismétlik, új programokkal, látnivalókkal bővítve.

Változás az előző évhez képest, hogy 2016-ban nem négy, hanem ötnapos lesz az út, több fakultatív program színesíti a kínálatot, és maga az utazás is páratlan élményeket kínál majd: odafelé a Semmering-hágón át, a világ első magashegyi vasútvonalán halad az Isonzó Expressz. A rendkívüli érdeklődésre és a férőhelyek korlátozott számára való tekintettel azt ajánljuk, hogy a döntést ne az utolsó pillanatra hagyják.

Az idei utunk is gyönyörű és izgalmas volt. Nézze meg kollégánk, Vörös Attila „emlékező galériáját!”

Program

1. nap: 2016. július 17. (vasárnap)

A reggeli órákban indulás különvonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról Szlovéniába, Nova Goricába. Felszállási lehetőségek: Budapest-Nyugati pályaudvar, Kelenföld, Tatabánya, Győr, Sopron. A vonatút a Semmering-hágón át, a világ első magashegyi vasútvonalán vezet, amelyet 1854-ben adtak át, s ami 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint száz kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során előadások, beszélgetések az Orfeum, illetve a VELO Veled! közösségi kocsikban, a vonaton berendezett kiállítás megtekintése. Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás: Nova Goricában.

2. nap: 2016. július 18.

Reggeli után a program folytatása: Indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerűen kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire: a Komeni-fennsíkra, Doberdóra, Görzre (ma: Gorizia), az Oslaviára és a Sveta Gorára. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése. A Monte San Michele magaslatán gyalogos séta az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatásával, látogatás a múzeumban. Visintiniben a magyar kápolna meglátogatása, tisztelgés a hősök emléke előtt. Redipugliában az olasz katonai temetőt és a monumentális hősi emlékművet, majd Foglianóban az osztrák–magyar katonai temetőt keressük fel. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás: Nova Goricában.

Görz sokat szenvedett vasúti pályaudvara

3. nap: 2016. július 19.

Reggeli után utazás autóbusszal Kobaridba (Caporetto), ahol felkeressük a múzeumot és az olasz osszáriumot. Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet elhagyva látogatás a Tolmin-Ločei katonatemetőben. A programok végeztével transzfer vissza a szálláshelyre. Szállás: Nova Goricában.

4. nap: 2016. július 20.

Reggeli, szabadidő, illetve választható fakultatív programok:

1.) Félnapos autóbuszos kirándulás Javorcára (minimum 20 fő): 6900 Ft/fő
Látogatás a goriziai várban, majd indulás Javorcára. A 3. osztrák-magyar közös hegyidandár 1916-ban itt emelt kápolnát az elesett bajtársak emlékére. A kápolnát puszta kezükkel építő bakák pedig tölgyfa muníciósládák deszkáiba égették két és fél ezer elpusztult bajtársuk nevét – e táblák ma is ott sorakoznak a falakon, afféle lapozgatható Halottak könyveként (a részvételi díj tartalmazza a belépőjegy árát).

2.) Borkóstolás ebéddel, félnapos program (minimum. 40 fő): 16 500 Ft/fő
Autóbuszos kirándulás a környező, egyedülállóan pompás, elsősorban fehérborokat termő vidéken (Smartno, Dobrovo). Látogatás Goriska Brda legnagyobb borászatában, borkóstolás falatkákkal. Ebéd egy helyi étteremben.

3.) Félnapos látogatás a Skocjan barlangrendszerben, vezetéssel (minimum 40 fő): 13 000 Ft/fő
A Skocjan Karszt Barlangok több millió évvel ezelőtt alakultak ki, amelyek 1986 óta az UNESCO világörökség részeként kápráztatják el a látogatókat. A látogatás során kivételesen sok kanyont, vízeséseket, hatalmas földalatti üregeket, csodás földalatti ökoszisztémát láthatunk (melegebb ruházat, bakancs javasolt a túrához).

4.) Egész napos tengerparti pihenés (minimum 40 fő): 5900 Ft/fő
Utazás autóbusszal a Piran–Portorozs útvonalon, pihenés, fürdőzés, szabadidő.

5.) Félnapos kirándulás Lipicára (minimum 40 fő): 9500 Ft/fő
Félnapos autóbuszos kirándulás keretében látogatás a híres lipicai fehér paripák otthonában.

6.) Félnapos kirándulás a Triglav Nemzeti Parkba – Tolmin szurdok (minimum 40 fő): 6900 Ft/fő
Először az Ördög hídja, a Hudičev felé érdemes venni az irányt. Egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat. A hídtól körülbelül 500 méterre egy kanyar után látjuk meg a Zadlaška barlangot, más néven Dante barlangját. A legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték a pokolban játszódó jeleneteire. Visszatérve az útra, lépcsők vezetnek le a vadregényes Zadlaščica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom, és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Órákon át lehet bolyongani a fantasy könyvekbe illő tájon, keresztül-kasul a kanyargós ösvényeken, titkos alagutakon, szédítő függőhidakon.

A nagyváradi 4-es honvédek Kratochwil Károly ezredparancsnok kezdeményezésére emelt gúlája a Doberdón

5. nap: 2016. július 21.

Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal a központi megemlékezés helyszínére. Hivatalos megemlékezés koszorúzással az I. világháborúban elesett hősökről. A tiszteletadás után indulás haza Magyarországra vonattal a késő délutáni órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban. Leszállási lehetőségek: Sopron, Győr, Tatabánya, Kelenföld, Budapest, Nyugati pályaudvar.

Fedélzeti szolgáltatások

A vonatban több nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, amelyeken lehetőség van meleg ételek, illetve italok fogyasztására.

  • az Orfeum kocsi bárjában rövid- és üdítőitalok, kávé, tea és sós/édes rágcsálnivalók vásárolhatók,
  • a vonaton élőszavas hangosítás segítségével tájékoztatjuk Önöket az utazással kapcsolatos tudnivalókról,
  • a vonaton oda-vissza útban a vonattal utazó, a területet évek óta kutató történészek tartanak előadásokat,
  • a VELO Veled! közösségi kocsiban hagyományőrzők tartanak előadásokat, bemutatókat az utazás során,
  • az utazókat különféle fedélzeti kiadványok segítik a helyszínek jobb megismerésében.

Az Isonzó expresszen ezúttal is a Sebő együttes muzsikál, az utasok katonadalokat tanulhatnak meg a Nemzet Művésze, Sebő Ferenc és együttese tanításában.

A részvételi díj tartalmazza: utazás különvonattal 2. osztályon, 4 éjszakai szállást választás szerinti három-, illetve négycsillagos szállodában reggelivel, szükséges transzferek, magyar idegenvezetés, szakmai-hadtörténeti vezetés, előadások, kiadványok a vonaton.

A részvételi díj NEM tartalmazza: Személyes jellegű kiadások, esetleges fakultatív programok, a fenti leírásban nem szereplő egyéb étkezések, baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás (BBP), kötelezően fizetendő üdülőhelyi díj, Pullman Club felára, félpanzió felára.

A különvonaton vasutas-, nyugdíjas-, gyermek-, diák- és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.

Az utazáshoz – felnőttek és gyermekek részére egyaránt – érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek