Isztambul: a törökök a világ legnagyobb repterét építik

MTI   ·   2013.02.04. 13:57

Törökországban épül a világ legnagyobb repülőtere a Construction Week nemzetközi építőipari szaklap beszámolója szerint.

Mint ahogy arról korábban az iho/repülés is beszámolt, a harmadik isztambuli légikikötő évente 150 millió utas befogadására lesz alkalmas, és hat pályája lesz. A beruházás költsége megközelíti a 10 milliárd dollárt.

A török közlekedési miniszter tájékoztatása szerint az új repülőtér megépítésére 2013. május 3-ig lehet beadni az ajánlatokat. A szerződések odaítélésének határidejéről nem tett említést.

Binali Ildirim elmondta, a tender győztesével 25 évre kötnek koncessziós szerződést. A beruházás négy lépcsőben valósul meg a várostól északra, az első szakasz várhatóan 2017-ben készül el.

Korábbi hírek egyébként már 2015-re tették volna az első ütem átadását, ami évi 90 milliós forgalmat lesz képes kezelni. A török állami légitársaság, a Turkish Airlines régóta szorgalmazza az új légikikötő építését, mert forgalma és flottája növekedéséhez képest a jelenlegi légikikötő nem bővíthető.

Kapcsolódó hírek