Isztambul: tender egy harmadik repülőtérre!

iho/repülés   ·   2012.08.13. 16:53
ataturkairport_cim

Törökország még ebben a hónapban tenderre hívja a beruházókat egy harmadik isztambuli repülőtér felépítésére. A programról most dönt az ankarai kormány tervezési bizottsága, a feltehetően zöld jelzés után azonnal meg lehet hirdetni a versenyt a projekt elnyeréséért. Még ebben az évben ki is választhatják a győztest és megkezdődhetnek az első lépések az építkezés beindítása érdekében – nyilatkozta a török közlekedési miniszter.

A repülőtér 80 százalékban lesz magántulajdon és 20 százaléknyi részt birtokol majd a kormány belőle visszaállamosítás útján.

Az új légikikötő azért szükséges, mert Isztambul légiforgalma hatalmas iramban gyarapodik. 2011-ben  a korábbi évhez képest 10 százalékkal több turista látogatott Törökországba, nem kevesebb, mint 31,4 millió. 2050-re a beutazók száma az előrejelzések szerint elérheti az évi 50 milliót.

Atatürk Internattional: új pálya építése már nem oldja meg a kapacitásgondokat

Az új légikikötőt a meglévő Atatürkkel ellentétben a város európai oldalán, Isztambultól északra építik, a Fekete tenger közelében. Az első ütem 2015-re készülhet el, a repülőtér kapacitása pedig évi 90 millió utas lesz. A későbbi bővítések során, ha megépül majd a harmadik pálya, az évi forgalom  elérheti a 150 millió utast.

A 175 géppel repülő és évente 29 millió utast szállító Turkish Airlines régóta sürgeti az új repülőtér építését, ugyanis az Atatürk International forgalmamár kapacitása  háromnegyedénél tart, és a kormány véleménye szerint új pálya építése már nem javít sokat a helyzeten. A cég vezérigazgatója nemrég kijelentette: az új légikikötő fejlesztése ebben a pillanatban még fontosabb Törökország számára, mint magának a légitársaságnak a növekedése.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.