Ítélet a baranyai buszperben

iho/közút   ·   2012.12.14. 09:35

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróság ítéletet hozott a Pécs Holding Zrt. (felperes) és a Mecsekbusz Kft. (alperes) között folyamatban lévő, a Pécs Holding Zrt. által kezdeményezett jogvitában. Az eljárás díját, közel 20 millió forintot és az alperes ügyvédjének munkadíját, 4 millió forint plusz áfát az önkormányzat cégének kell megfizetnie. Az ítélet jogerős – adja hírül a baranyai portál, a bama.hu.

A Mecsekbusz Kft. közleményében jelzi: fontos mérföldkőnek tekinti az ítéletet, melyben a pert kezdeményező Pécs Holding Zrt. teljes mértékben pervesztes lett. Sajnálatos tényként állapítja meg azonban, hogy a Pécs Holding Zrt. az eljárásával újabb 25 millió forintos többletterhet okozott a pécsi adófizető polgároknak.

A Mecsekbusz Kft., mint a menedzsmenti jogok kizárólagos birtokosa az ítélet alapján a szükséges jogi eljárásokat haladéktalanul megkezdte, és minden erejével azon van, hogy helyreállítsa a törvényes állapotokat a PK Zrt. körül kialakult helyzetben, újra működésbe hozza a társaságot, helyreállítsa a Pk Zrt. törvényes képviseletét és gazdálkodását.

Az ítéletben a választott bíróság egyértelműen megállapította, hogy a Mecsekbusz Kft. mindig és minden helyzetben úgy járt el, ahogyan az az adott helyzetben általában elvárható.

A Mecsekbusz Kft. kiemeli azt a tényt is, miszerint a Pécs Holding Zrt. semmiféle kár okozását nem tudta igazolni a Mecsekbusz Kft. tevékenységével összefüggésben, sőt meg sem kísérelt ebben a tárgykörben semmiféle bizonyítást, még egy bizonyítékkal alá nem támasztott egyszerű számítást sem tudott benyújtani a választott bírósághoz.

A Pécs Holding Zrt. ügyvédje szerint azonban a bíróság most jogerős ítéletében mondta ki, hogy a Mecsekbusz nem teljesítette a buszpark megújítására vonatkozó szerződéses kötelezettségeit, és ezzel szerződésszegést követett el. Dr. Szabó Iván azt mondja: a szindikátusi szerződés továbbra is hatályban van, mivel a jogellenes felmondás – a bíróság szerint – nem szüntette meg a szerződést.

– Ez jó hír Pécsnek, hiszen ez azt jelenti, hogy a Mecsekbusznak meg kell kezdenie az új buszok vásárlását, hogy a teljes géppark átlagéletkora 10 év alá csökkenjen – magyarázza Szabó Iván.

A város közlekedését jelenleg a Tüke Busz Zrt. bonyolítja. A társaság azonban a PK Zrt. tulajdonában lévő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási jogával terhelt buszokat használja, bérleti díjfizetés ellenében.

Kapcsolódó hírek