Dráguló autópályadíjak

iho/közút   ·   2011.12.07. 17:34

A matricadíjak az euró/forint árfolyamhoz igazodva átlagosan 7,5 százalékkal nőnek, és megszűnik a négynapos matrica a D1 kategóriában – ezek a legfontosabb változások, amelyek az autósokat érintik. Az áremelést az euróhoz igazított tarifán kívül az úthálózatok üzemeltetésének, karbantartásának finanszírozása is indokolta.

A személygépkocsikhoz váltható legolcsóbb e-matrica tíz napra szól majd, a környező országokhoz hasonlóan (Ausztriában tíz, Szlovákiában, Szlovéniában hét nap a minimális időtartam). A motorkerékpárosok félárú jogosultsága ezzel együtt a heti matricára vonatkozik majd.

A változásokkal szűkül az állami szektor díjmentes járműveinek a köre, viszont szigorodik az ellenőrzés: ezentúl a rendőrség is jogosult lesz rá. Az elővásárolt matricák visszaváltására is lesz lehetőség ezentúl.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.