Január 31-én lejár a tavalyi autópálya-matricák érvényessége!

MTI/iho   ·   2024.01.30. 12:42

Mintegy 3,3 millió 2023-as e-matrica érvényessége ér véget szerdán éjfélkor. Ha szükséges, vegyen újat!

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint az utazóközönség a tavaly decemberi előértékesítés keretében és idén január 28-ig valamivel több, mint 1,3 millió éves e-matricát vásárolt, aminek 28 százaléka országos, 72 százaléka pedig vármegyei jogosultság. Ez azt mutatja, hogy a 2023-ra vásárolt évesmatrica-mennyiség hatvan százalékát még nem vették meg a közlekedők az idei évre.

A NÚSZ tapasztalatai szerint az éves pályamatricák megvásárlását nagyon sokan hagyják január utolsó napjaira: 2022-ben 235 ezer, 2023-ban pedig mintegy 300 ezer éves – országos és vármegyei – autópálya-matricát vásároltak az úthasználók a hónap utolsó három napján.

A január 31-e az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos dátum, ugyanis a tavaly benyújtott kérelmek érvényessége szintén ezen a napon jár le. A szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz kell benyújtani. A mentességi körbe olyan járművek tartoznak, mint például a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek. A kedvezményt, azaz a részleges díjmentességet pedig a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe. Utóbbi esetben az arra jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó járműjükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot.

Fontos tudni, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani.

Az e-matrica vásárlásához a NÚSZ ez alkalommal is saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a jogosultságot biztonságosan, néhány kattintással, és az online vásárláshoz általában kapcsolódó pluszköltség nélkül lehet beszerezni. Ráadásul a regisztrált felhasználók esetében a kettős vásárlást is segíti megelőzni az oldal, ugyanis az e-matrica vásárlásakor figyelmezteti a felhasználót, ha az adott járműre vásárolni kívánt e-matrica időbeli vagy területi átfedésben van a járműre korábban váltott érvényes e-matricával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek