Járatok vannak, turisták nincsenek?

iho   ·   2013.09.26. 12:44

A százezredik utast köszöntötték múlt héten a debreceni repülőtéren. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi utasszámot már most megduplázták a légikikötőben, hiszen 2012-ben 48 ezer utas fordult meg a reptéren. Az örömteli hírt azonban árnyalják a Központi Statisztikai Hivatal féléves jelentésében szereplő számok – írja a debreceni városi tévé adása nyomán készült cikkében a dehir.hu.

Ezek szerint a külföldi turisták száma Hajdú-Biharban 6,4 százalékkal volt kevesebb 2013 első fél évében, mint egy évvel korábban. Ráadásul továbbra is elsősorban német, román és lengyel turisták érkeznek, holott a Wizz Air hetente ötször repül London és Debrecen között, és Eindhovenbe is heti két Wizz Air járat indul a cívisvárosból. A számok fényében úgy tűnik, a kezdeti optimizmus ellenére nem jönnek tömegesen a brit vagy a holland turisták a Wizz Airrel Debrecenbe és környékére. Hogy miért, arra a Debrecen Televízió szerdai Esti Közelkép című műsorában keresték a választ.

Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója azt mondta, a Wizz Air-járatokban lévő lehetőségeket meg kellene ragadniuk az üzleti, turisztikai szereplőknek.

„Nem várni kellene, hogy a turisták belépjenek a nyitott ajtón, hanem ki kellene menni értük, és behozni őket. Az, hogy ezeken a gépeken vendégmunkások ülnek vagy beutazó turisták, az az itteni aktivitás függvénye. Sok erőfeszítést igényelt a város részéről is ezeknek a járatoknak a beindítása, a repülőtér fenntartása is veszteséges, ahhoz, hogy újabb városokba újabb járatok induljanak, ahhoz a legfőbb piaci szereplőknek is erőfeszítéseket kell tenniük. Nekik kell itt az élre állniuk, hiszen ők fogják élvezni ennek az előnyeit” – hangsúlyozta Herdon István.

A Xanga vezérigazgatója elmondta, hogy ugyan az utasszám jelentősen növekedett a reptéren, a charterszezon gyenge volt. A szakember szerint komoly probléma, hogy ugyan lenne igény újabb charter úti célokra, nem csupán az évek óta megszokottakra, a turisztikai szereplők azonban nem mernek kockáztatni.

Herdon István elmondta, abban bíznak, a jelenlegi járatok erősítése mellett jövőre új járatokat tudnak indítani, így még tovább tudják majd növelni az utasszámot a reptéren.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek