Jegyreform előtt?

iho   ·   2014.04.11. 12:15
00kicsi

Az első – szerkesztőségünket felkereső – utasok meglepetésükben bizonyos hipermarketek pénztárblokkjaihoz hasonlították, esetleg ennél is csúfabb becenévvel illették az új, a réginél lényegesen vékonyabb jegypapírt. Ezen felül több helyről hallottunk aggodalmakat, miszerint az új jegyek hamisítása is egyszerűbb lesz, a ránézésre kevesebb biztonsági elem miatt.

Az eddig megszokott VMAEF-jegy...

Szerkesztőségünk megkereste a MÁV-Startot, a személyszállító társaság a papírtekercsek régi szállítójával (Papírtekercs Kft.) lejárt szerződéssel indokolta az újfajta jegypapír beszerzését. A Papírtekercs Kft.-vel már 2013 őszén akadtak problémák, amikor – a jelen korunkban már-már kivesző fogalom, a hiánycikk miatt – ideiglenesen több pénztár munkájának szüneteltetésére kényszerültek.

Tekintsük meg közelebbről az új jegyet! A papír – mint írtuk – lényegesen vékonyabb, szállítója a Díjbeszedő Nyomda Zrt. (gyűjtők információi szerint). A megszokott kék-sárga háromszögekből álló, előoldali mintázat helyett a tekercsen hosszában végigfutó, halványszürke MÁV-Start felirat olvasható. A jegy hátoldalán narancssárga biztonsági jegyet is láthatunk.

..és az új: ideje hozzászokni

Megfelel-e ez a menetjegy a biztonsági előírásoknak? A MÁV-Start válaszában a következőket közölte: „az új jegyalapok is tartalmazzák azokat az elemeket, amelyek a hamisítások megelőzéséhez szükségesek, például a MÁV-Start logó elhelyezése több sorban az elő- és hátoldalon, nyomdai sorozat- és sorszámozás, UV-fényre reagáló nyomatok, és számos egyéb, biztonsági okból nem kiadható részletet”. Az újfajta jegy a régi készlet kifogyásával folyamatosan tűnik majd fel minden, VMAEF-géppel ellátott pénztárban, valamint a jegykiadó automatákban is, az utasok kiszolgálásában nem történik változás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek