Jöjjön előrébb, Pista bá', a tehén és a vonat is!

Vörös Attila   ·   2013.09.25. 13:15
IMG_9350__130829_Delegyhaza__M412177_Pista_ba__400

A hatos lottót népszerűsítő reklámfilm vonatos jeleneteit augusztus 29-én vették fel Délegyházán, a sóderbánya iparvágányán. A vasúttól a kellék a 177-es Csörgő és négy Bko-kocsi volt, ezek hajnalban érkeztek Budapestről. A helyszín sem mindennapi, hiszen a hangulatos vágányon nagyon ritka a forgalom, viszont közel is van a fővároshoz, így ideális terület volt a forgatáshoz.

Csörgős gyorsvonat az iparvágányon<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

A felvételek készítése során az iparvágányi gyorsvonat föl-alá ingázott egy néhány száz méteres szakaszon, néha gyorsan kellett fékezni, néha csak a Csörgőnek egy jó füstöt eregetnie. A legbonyolultabban a reklám utolsó jelenetét lehetett összehozni, ahol Pista bácsi a tehénnel és a vonattal együtt mozog. A tehén és a vonat is nagy és lomha, az időzítés nem mindig jött össze. De mint látjuk, sikerült, profi munka a reklám.

Nem ez az első reklám, ami a vasúton játszódik. Olvasóink közül biztosan mindenki emlékszik a gyermelyi tészta filmjére. A 349-es Bézé mellékkocsijaival Börgöndről készül elindulni, amikor a bekapcsolva felejtett hangosbeszélőből áradó guszta hangok maradásra késztetik az egyébként elcsigázott, hosszú út elé néző utasokat. Tegyük hozzá, a Bézé Pusztaszabolcs felé néz, személyvonatként, a vicin negyvenes, egyébként maximum nyolcvanas tempóval ez tényleg hosszú lenne. Külön felhívnánk a figyelmet, hogy ekkor még sehogy sem állt a 44-es vonal felújítása, Börgönd állomás vágányai is meglehetősen lepusztultak.

Szomszédainknál is készült reklám a vasút közreműködésével. A méltán népszerű (vagy utált) Kofola filmjében egy kalandos szerelmi vallomás történetét láthatjuk. A lány már a vonaton van, elmegy, hősünknek így először ki kell érnie a következő vasútállomásra, ahol a tömeg miatt nem tud a vonathoz közel menni. Mondandóját így rábízza az emberekre, akik viszont egyre pontatlanabbul kiabálják tovább. De a legjobban mégis a lány mellett ülő néni miatt torzul: nagyot hall, s ő tolmácsolja az egyébként is félrehallott szöveget. Ezt a lány nem érti, de aztán ugye mégis ott áll – lemarad a vonatról. Mert szereti. A fiút. Itt jön a képbe a Kofola: „Ha szereted, semmi más nem számít.”

Ha eszükbe jutnak még további, vasúton fölvett reklámok, kérjük, írják meg, ha lehet, Youtube-linkkel kommentben vagy az iho@indohaz.hu címre!

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek