Jönnek a Mercik Kecskemétre

iho   ·   2014.03.07. 11:22
citaro01cim

A buszok érkezése egy komplex program része. A város közösségi közlekedésének fejlesztése, átalakítása, zéró emissziós zóna megteremtése projektben soros hibridhajtású alacsony padlós autóbuszokat szereztek be.

(Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Az ünnepség helyszínére a Mercedes autóbuszok ingyenes ünnepi különjáratként szállítják az érdeklődő utasokat az alábbi településekről és városrészekből: Ballószög, Kadafalva, Helvécia, Kerekegyháza, Hetényegyháza, Katonatelep, Matkó. A buszok az útvonal során érintett összes megállóhelyen megállnak. Az ünnepi különjáratok menetrendjéről tájékozódni lehet a www.kecskemet.hu honlapon, továbbá az érintett települések és városrészek forgalmasabb pontjainál kihelyezetett plakátokon.

A buszok február közepére, tehát határidőre megérkeztek az alföldi városba.

Az önkormányzat megvásárolt egy három hektáros telket, amelyen közel egymilliárd forintból ötvennégy busz befogadására alkalmas telephely épül. A telephely tervdokumentációjának elkészítése nettó 19,6 millió forintba kerül, az engedélyezési eljárás február végéig befejeződött. A tervek szerint, az év közepére mind a huszonöt busz üzembe áll.

A projekt 5,9 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült. Mintegy 4,2 milliárd forintba kerülnek az új autóbuszok, a fennmaradó összeg pedig a telephely kialakítására, intelligens utastájékoztató-rendszer kiépítésére nyújt fedezetet. A szükséges önerő alig öt százalék, így Kecskemét városnak a buszok egyenként alig 8 millió forintjába kerülnek.

Az uniós támogatással megvalósuló, Kecskemét és környezetének legnagyobb közlekedés-fejlesztési beruházása részeként új vasútállomás épül, valamint több száz személygépkocsit befogadó parkoló.

Az önkormányzatnak májusig dönteni kell arról, hogy önálló közlekedési vállalatot alapít, vagy a jelenleg tömegközlekedést biztosító Kunság Volánnal köt szerződést, esetleg valakivel közösen végzi a buszok üzemeltetését. Korábban arról volt szó, hogy a tervek határideje várhatóan a 2014. március 3. lesz, ezért van most az ünnepélyes átadó, és valószínűleg a döntés is megszületett már a fent említett ügyekben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek