Jövő héttől kötelező a diákigazolvány a BKV-n

iho/vasút   ·   2012.01.11. 13:53

Január 15-éig fogadja el a BKV a diákigazolványok helyett a tanulóijogviszony-igazolást, magyarán iskolalátogatási igazolást, illetve a diákigazolvány-igénylő lap másolatát. Azok tehát, akik még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal vagy olyan igazolással, amellyel bizonyítani tudják, hogy jogosultak rá, de az iskolák által kiadott és lebélyegzett tanulóijogviszony-igazolást, hallgatóijogviszony-igazolást vagy a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylő lapnak az iskolák által lebélyegzett és az intézményvezető által aláírt másolatát fel tudják mutatni, vasárnapig vehetik igénybe a tanulók részére biztosított utazási kedvezményeket.

Ez vonatkozik a bérlettel utazó, 14 éven felüli, tehát személyi igazolvánnyal rendelkező tanulókra is. Nekik a határidőig a személyi igazolványuk sorszámát kell ráírni a bérletszelvényre. A csoportos tanulójegy esetében az iskola igazgatója által hitelesített igazolást is elfogadják a jegyellenőrök. Azoknak, akik nem rendelkeznek a megfelelő igazolással, vagy ezek érvényessége lejárt, és más jogcímen nem jogosultak a kedvezményre, teljes árú viteldíjat kell fizetniük.

Január 16-ától, jövő hétfőtől kizárólag a diákigazolvány vagy az arra való jogosultságról kiállított igazolás jogosít a tanulóknak szóló kedvezmények igénybe vételére, egyéb igazolványt vagy igazolást nem fogadnak el a jegyellenőrök. Ez azt jelenti, hogy a tanulók által használt bérleteken január 15-ét követően csak diákigazolvány-szám, illetve a már említett, diákigazolványra való jogosultságról kiállított igazolás száma szerepelhet.

Azoknak, akiknek 2012. január 15. után jár le a bérletük, és azon nem a fent említett szám szerepel, legkésőbb a határidőnapot követő első utazás előtt ki kell cseréltetniük a bérletszelvényt. Ezt megtehetik bármely BKV-pénztárban, 250 forint kezelési díj ellenében.

Azon folyamatban lévő pótdíjköveteléseket, még nem lezárt panaszügyeket, méltányossági kérelmeket, pótdíjfolyamatokat, amelyeket 2011. december 21. óta kezdeményeztek az ismertetett jogviszony-igazolások vagy igénylőlap-másolatok bemutatása kapcsán, a BKV 2012. február 29-ig díjfizetés nélkül lezárja. Eddig az időpontig jelentkezhetnek az érintettek panaszukkal.

Kapcsolódó hírek