Jövőre levonható az autó lízingdíj áfája

MTI   ·   2011.11.22. 18:11

A cég által lízingbe vett autó havi lízingdíjában lévő áfa levonható lesz januártól, de arányosítani kell a magáncélú és a céghasználatot – mondta Balog Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Lízingszövetség által szervezett rendezvényen kedden Budapesten.

A hétfőn elfogadott jövő évi adótörvények nyitják meg az utat az áfa levonása előtt, viszont a kétféle használat arányosítása még nem megoldott – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Véleménye szerint az arányosítás elvégezhető a cégautó használatának – a korábban is létezett – út-nyilvántartásával, de elképzelhető egy ezt helyettesítő fix arány elfogadása.

Az áfa levonás lehetősége kedvez egy magasabb maradványértékes – főleg flotta – finanszírozásnak, erről már Lévai Gábor a Lízingszövetség főtitkára beszélt. Tekse Kálmán, a Lízingszövetség alelnöke szerint az visszaigényelhető bérleti áfa pezsdíteni fogja az újautó piacot.

Kérdésre válaszolva, a helyettes államtitkár kijelentette: tartható a baleseti adóból jövőre tervezett 27 milliárd forintos költségvetési bevétel. A hétfőn este megszavazott új adót a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) díja után kell fizetni 30 százalékos kulccsal, és a biztosítók szedik be.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Itt a Credobus Econell 18 Next!

iho/közút   ·   2021.10.15. 09:00

A tervek szerint tíz éven belül magas technológiai színvonalú, a környezetet kisebb mértékben terhelő, hazai gyártású autóbuszokra cserélik a magyarországi autóbusz-állományt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Budapesten, a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésű csuklós autóbusz bemutatóján.