Jubileumi mozdony hirdeti a MÁV 150 évét

iho/vasút   ·   2018.07.06. 19:59
150mav_mozdony_0

De nemcsak ezzel ünnepeltek: a Magyar Posta jubileumi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a MÁV-ot. Az állami vasúttársaság megalakulásának, valamint a 68. Vasutasnap alkalmából összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati kitüntetésben. A kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg.

Július 6-án mozdony- és tisztavatási ceremóniával, kitüntetések átadásával, jubileumi postabélyeg bemutatásával, majd másnap országszerte családi programokkal ünneplik a MÁV-csoport munkavállalói az állami vasúttársaság megalakulásának 150. évfordulóját és a 68. Vasutasnapot. A kétnapos rendezvénysorozatot Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg pénteken, a Vasúttörténeti Parkban. „2010. előtt a vasúti hálózat leépítése és a vasutasok elbocsátása volt napirenden. Ma a fejlesztésekről, a munkaerő képzéséről és egyre sürgetőbb munkába állításáról beszélünk. A vasútnak tehát van múltja, van jelene, a jövője pedig közös erőfeszítéseinken múlik.” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a legnagyobb vasútszakmai képzőintézet, a Baross Gábor Oktatási Központ 213 végzett hallgatóját. Az eseményen ünnepi beszédében Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A tisztek és a vasutasok feladata nem más, mint megmutatni, hogy a MÁV-csoport nem csak érti, de képes is ellátni feladatát, megfelel az utasok és partnerei legmagasabb elvárásainak, és jó gazda módjára gondoskodik a rá bízott nemzeti vagyon megőrzéséről és gyarapításáról”.

A délutáni kitüntetésátadás előtt Dávid Ilonával, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójával a fedélzetén gördült be a MÁV-START Taurus mozdonya, amely a Magyar Államvasutak fennállásának 150. évfordulójára kapott különleges díszítést: mától ugyanis ez a mozdony hirdeti – a „vonat” szó 150 nyelvre lefordított feliratával – Európa egyik legrégebben alapított vasúttársaságának másfél évszázados történelmét. De nemcsak a mozdony viszi hírét a világba a MÁV 150 évének, hanem a Magyar Posta is az általa kibocsátott jubileumi bélyegblokk révén.

„Százötven évvel ezelőtt valóra vált az elgondolás, megszületett az állami vasúttársaság, amelynek története során több százezer ember és család dolgozott és vállalt áldozatokat a vasútért. Tisztelgünk előttük, mert nélkülük a vasúti szolgáltatás puszta gondolat maradt volna, s mert nekik köszönhető a MÁV gazdag története és mindenkori sikere” – mondta Dávid Ilona a kitüntetések átadásakor.

Csépke András, a MÁV-START vezérigazgatója hangsúlyozta: „Ha az utas felénk támasztott jogos elvárásaira, ha a vasutas szakmák megbecsülésének és a vasút társadalmi elismertségének visszaállítására gondolok, pontosan látom, hogy a kihívás óriási. De azt is pontosan látom, hogy az előttünk álló feladatokat együtt meg tudjuk oldani, és azt is, hogy csak együtt tudjuk megoldani”.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a miniszteri elismerések átadásakor kijelentette: a mostani kitüntetettek öt-hat emberöltőnyi idő, 150 esztendő példás hagyatékának jeles továbbvivői, a közel 40 ezer magyar vasutas közül a legkiválóbbak. „A 150 éves MÁV munkavállalói számára a magyar vasúton évente közlekedő, közel 150 millió utas biztosít folyamatos tennivalót, és így kenyérkeresetet. Megkerülhetetlen közös feladatunk, hogy az utazási módok közötti választásukat egyre javuló színvonalú szolgáltatásokkal igazoljuk vissza, erősítsük meg” – tette hozzá.

Az legnagyobb hazai állami vállalatcsoport jubileumi ünnepségén összesen 350-en részesültek miniszteri, illetve vállalati elismerésben. (A leányvállalatoknál a társaságok vezetői ünnepélyes keretek között már a hét első felében átadták az érintett vasúti dolgozóknak a kitüntetéseket.)

A pénteki kiemelt fővárosi eseményt követően szombaton országszerte könnyed hangulatú – úgynevezett Juliális – rendezvényekkel ünnepli a vasutas társadalom a Vasutasnapot és a MÁV 150. évfordulóját. A színes programkínálat keretében összesen hat helyszínen (Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban, Békéscsabán, Celldömölkön, Dombóváron, Nyíregyházán és Szolnokon) tartanak könnyűzenei koncerteket, sport- és főzőversenyeket, szórakoztató és családi programokat. A rendezvényeken az előzetes jelentkezések szerint rekordszámban, több mint 35 ezren vesznek részt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek