Kamiontorlódás az Ungvár-Felsőnémeti átkelőnél

MTI   ·   2011.11.29. 13:26

Több kilométeres kamionsor alakult ki az utóbbi napokban az ukrán-szlovák határ Ungvár-Felsőnémeti átkelőhelyének ukrán oldalán, ahol jelenleg is mintegy kilencven teherjármű várakozik a Szlovákiába való belépésre.

Az ukrán vámhatóságok szerint a torlódásnak több oka is van. Mint Volodimir Szereda, a csapi vámhivatal helyettes vezetője az Unian hírügynökségnek kedden elmondta, az elmúlt hétvégén egyrészt azért alakultak ki a sorok Ungvárnál, mert Szlovákiában kamionstop volt érvényben, másrészt sok ukrán teherfuvarozónak nincs Magyarország területére érvényes tranzitengedélye. Emellett a szlovák határon át akarnak belépni az Európai Unió területére azok az orosz kamionosok is, akiknek nincs lengyelországi tranzitengedélyük.

Szereda úgy vélekedett, hogy mivel a Csap-Záhony határátkelőhelyen a magyar vámosok megszigorították a teherjárművek műszaki állapotának és a tachográfok meglétének ellenőrzését, továbbá átvilágítják a kamionokat, a fuvarozók inkább Szlovákia felé veszik az útjukat.

Viktorija Szengetovszka, a csapi vámhivatal sajtószóvivője a hírügynökségnek elmondta: a kamiontorlódás megszüntetése érdekében az ukrán vámszervek képviselői az utóbbi napokban többször találkoztak szlovák kollégáikkal, és sikerült megállapodniuk abban, hogy a vámvizsgálat során külön kezelik a rakományt szállító és az üres járműveket.

A határátlépés gyorsítása érdekében a szlovák fél beleegyezett abba, hogy ideiglenesen felfüggeszti az üres tartályok, hűtőkocsik és más járművek átvilágítását – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek