Kanadai vonatbaleset: már 13 halott

MTI   ·   2013.07.09. 08:10

Tizenháromra nőtt a szombati kanadai vonatbaleset áldozatainak a száma, de a hatóságok azt feltételezik, hogy összességében ötvenen haltak meg vagy tűntek el, amikor az olajszállító szerelvény több vagonja felrobbant egy québeci kisvárosban.

A hatóságok eddig öt halottról adtak számot, de hétfőn nyolc újabb holttestet találtak a baleset helyszínén, így 13-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A rendőrség a hozzátartozókra való tekintettel nem tájékoztatott arról, hogy pontosan hol bukkantak rá a holttestekre.

Az eddigi hírek 40 eltűntről szóltak, de a kanadai rendőrség helyi idő hétfőn közölte, hogy összességében mintegy 50-en halhattak meg vagy tűntek el a balesetben.

Denis Lebel kanadai közlekedési miniszter közölte hétfőn, hogy a szerelvényt egy nappal a baleset előtt átvizsgálták a közlekedési szakhatóságok ellenőrei, és mindent rendben találtak.

Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló vonatszerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Szombat éjszakára Lac-Mégantic településtől távol leállított, befékezett szerelvény eddig ismeretlen okból elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva 11 kilométer száguldás után szombat hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül legalább öt, sorban egymás után felrobbant. Hatalmas tűz keletkezett, a lángok oltása két napig tartott. A város középső része lángok martalékává vált, mintegy tízezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Mintegy harminc épület semmisült meg, köztük egy könyvtár és egy népszerű szórakozóhely, amely tömve volt mulatozókkal. Korábban a halottkémi hatóság egy szóvivője azt mondta, hogy a robbanások hatalmas ereje miatt a halálos áldozatok egy részét valószínűleg nem fogják megtalálni.

Kapcsolódó hírek